點解香港男性唔多識打扮

832 回覆
469 Like 649 Dislike
"好日系"

我行歐美、英倫,啲衫cutting都比較貼身,以前買落啲衫會唔會好難襯到?
貴野就識襯, 平野就唔識襯, 呢種講法真係唔係好認同
個問題就去番點解男人唔可以玩cutting度 就算料好cutting都唔一定好
文化都有高低
屯門大媽永遠喺公園,你見唔到佢哋上舞台一樣
因為佢地對自己外表無要求 完
入黎就係為左睇呢張圖
唔知你啲衫係點 好難講
乾淨企理就好
唔係人人鐘意打扮
打扮都可以乾淨企理 無衝突
身上著1-2件Uniqlo去襯某啲風格絕對冇問題
要full gear襯就難啲 會學到個外形但冇咗個神髓
因為Uniqlo嘅cutting會改過
我覺得啲人根本當mk係口頭禪嚟講 係又用唔係又用
男人衫對所有野要求都好高,cutting, texture, color差少少就可以唔好睇。女人買大左件衫咪當relaxed fit。男仔買大左好多時就無得救。
其實無得講啦,你咩style係連登出現
都只會變得一文不值
個style係冇乜問題
但係啲褲係咪太oversize 搞到55身咁
我都冇話有衝突
睇你點定義打扮
我就冇特別打扮
都係簡單舒適為主
可能有人覺得咁係冇打扮
可能有人覺得有
個人覺得呢個IG教襯衫幾好睇同比較適合香港男仔
簡簡單單已經比人感覺有打扮下
幾好,夠基本
幾鍾意the anthology 將tailored 衣物融合喺日常當中
我諗佢簡單既意思係唔會襯太多野
好似45r 同 kapital 由頭到腳咁襯
可能只係牛褸 tee chino 就算
簡單唔同求其
Light weight jacket(tan/navy/olive), Parka(grey/navy)

T-shirt(white+grey+navy), polo shirt (grey+navy), oxford shirt (white+blue), sweater(grey+navy)

chinos (khaki+navy+olive), jeans (raw denim+medium wash)

Converse Chuck Taylors(black), Adidas Stan Smith(white), Clarks desert boots(brown)

其實有呢堆衫已經可以有排玩以上所有衫褲都可以係Uniqlo搵到
其實著返啲厚料嘅純色tee 加條長褲已經好好多
中意嘅可以帶飾物 或者加件外套
個人正正常常
唔好亂鳩咁跟風 著埋哂啲螢光色hoodie
又螢光綠又橙咁 好撚俗氣 特別柒

唔使講啲carhartt supreme champion 中指貓 New把撚v5 丶hoka one真係通街都撞
柒撚到嘔 仲有啲死MK好中意著粉紅色衫
仲要加埋對死人長襪 roll起褲腳 show個nike / vans logo出嚟
唔知做乜撚
有啲仲著埋啲闊撚到好似裙咁嘅長褲 想扮乜撚姐
一睇就覺得你成陣潮流臭公廁味 乳臭未乾喺度扮型
加埋個鳩毛錫紙燙嘅柒頭 好撚核突
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞