點解香港男性唔多識打扮

832 回覆
469 Like 649 Dislike

帶埋隊長臂章

Btw 籃波波衫都還好
足球波衫出街真係難carry
多蒙特嗰啲鮮黃色
最幣係班狗都會妒忌你太型,話你標其立異,係咁查牌,好似著得特別啲犯法咁
無得救架啦,成個社會風氣都係咁,要求你一式一樣,做狗咁要有服從性
大把人都冷衫運動褲

講到尾咪又係樣行先,扮乜撚野
咁又唔可以咁講,唔係份份工都適合smart casual,例如我而返緊grey collar工,都成日比人笑overdressed,但事實上真係好多香港男仔唔識著smart casual,呢樣係同時裝知識有關
咁係咪出親街都要做生意
唔比行下街拍下拖咁著嘅
是但啦,香港根本無咩男裝

商場來來去去得果幾間連鎖店

算係咁
返grey collar 開工通常要換衫?
叫樓主學下襯smart casual
唔撚係見到啲傻閪ig page 照抄就以為自己識襯衫呀
加件 vest 或者著短袖恤衫
第一次見啲咁嘅嘢
Dllm咩,咁撚靚仔
靚就唔駛扮
扮就唔方靚啦
因為你日日都不修邊幅, 咁有日唔同左咪比人問囉
啲女無要求
自己襯哂全身又有化妝 都接受到外表加打扮都唔掂嘅另一半
見過行街T裇外面笠籃球衫
你的樣子如何
第一點已經唔成立
例子:架仔 矮過港男 比例上都更差

第二點香港曾幾何時都做過呢個「second leader」
90尾到00中後期 edc抄架仔 香港人抄佢 再演繹出一套普羅大眾較易carry既「潮」繼而成為港仔風
係東南亞地區港男係潮流既代表
啲大陸妹台妹對香港男仔第一印象就係潮+識打扮

係去到00尾開始 網絡(高登)文化既影響 打扮多小小就俾人笑mk仔 潮童 搞到個個都保守到仆街 保守到連自己著緊咩都唔知 見到主流興咩就跟

不過其實呢幾年好左好多啦 香港男仔俾心機打扮 包括髮型 著既衫都具個人特色 唔會一味得一種風格
好悶
For d完全無Fashion sense嘅人嘅打扮
西裝有好多細節要注意
關連到歷史文化淵源
唔係你想像中嘅地產仔日日著嗰套加細碼純黑西裝白恤衫
冇錢
香港人最睇唔起香港人
最簡單 買3件冷色外套
3件唔同色既淺色或白色裇/T 2條唔同深色褲
夠你有配起馬9套
最多叫醃過下
屌你老母笑撚咗出聲
btw雖然有啲人打扮太浮誇or果類型會想笑,但換個角度,有咩所謂,人哋鍾意就得啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞