點解香港男性唔多識打扮

832 回覆
469 Like 649 Dislike
咁係D人出親呢D地方都會打扮得好D
其實著衫著得好 係對自己對場合嘅尊重
香港人普遍對underdressing冇咩所謂
就算去飲都會著老牛波鞋
但反而對overdressing好忌諱
好驚成為異類 成為焦點
咩都負皮 正呀 連登仔
痴L線 呢啲標籤女人由細聽到大啦
試都唔試就話怕俾人標籤 懶就懶啦
講兩句就咩都唔做正垃圾
啲女打扮要性感 要可愛 要純情 要乜有乜
啲仔就個個一鳩樣 見到就燥

我都想我條仔打扮下啊屌
連基本嘢都做唔到咪負皮
阿伯一直站在潮流尖啄
個傻仔出黎引戰 大家上晒檔啦
你唔講我都唔覺原來咁多負皮
Follow左呢間野好耐 以前啲衫好似再非主流啲 而家算正常左
你日日都着到去飲咁
我又唔太認同你嘅講法
dress up固然重要
但識dress down都唔係咁易
唔通日日都smart casual就係好咩
一星期實有啲日子想著得casual啲
可能我接受到個range比較大
著咗幾日smart casual 有時都會玩下workwear
畀人一種唔同嘅感覺都係一件好事
btw圖中嗰種工裝唔係我style
打扮係對自己對人地既尊重黎 基本禮儀
就好似日本人咁 出街一定化妝 gel頭
就好似中環啲鬼佬咁 30幾度都著老西

當然你可以任意調整你把尺
可以低到好似鴨寮街啲阿伯咁 打大赤膊周街走
做香港人已經fail啦,著乜都彈。自己鍾意著乜咪著
波衫一般歸類落變態狗公
笑撚到我仆街連登見過最撚支那既回覆
唔係用字/語氣 而係由心睇得出價值觀出撚曬事
巴打係咪魯迅啲角色黎
閣下品味如此你著咩都一樣
我試過人字拖,短褲,白兔牌凹衫去尖咀旺角行街街,比人用奇異眼光望
冇咩問題姐,香港人文化係咁
況且天氣咁熱都唔想著咁多衫
閣下出招比圖參考下會更實際
夏天冇得講
但秋冬咪著好少少囉
認真佢著得好過呢張相入面既所有人
如果入面唔係直條裇就可以再屌打
阿伯著住呢套野都顯得年輕
如果年輕人著都屌打67成人

單純討論打扮 其他不予置評
都係錢銀問題姐,男女都一樣,靚衫(名牌+好cutting)閑閑地都幾舊水起步,總之要打扮就要駛好多錢,比較少男仔肯駛咁多係打扮度吧?
其實粉紅+綠係幾好睇,將衫袋啲野攞哂出黎,換過頂帽應該好啲
On99 同你價值觀唔同就比你話支那
你當正自己嗰套啱晒既 係咪更支那呀
大家d審美觀唔同姐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞