點解香港男性唔多識打扮

832 回覆
469 Like 649 Dislike
話香港男性唔識打扮既只因為香港男性天生身型就輸蝕,要襯得好睇難度比歐美韓國果D天生高瘦既男性難好多。

最重點一點係香港人一直都無文化自信,並唔係無文化,而係對自己既文化失去左信心。簡單講,點定義型定柒,如果個定義方式永遠係跟住其他地區而唔係著重返自己既本土定義方式,永遠活係別人既影子之下,咁樣無論點做,你都比別人慢一拍。講潮流永遠係行得前果批(唔一定係最尖,但一定係Lead 住其他人)最型,但係如果一個地區永遠只能做其他地方既跟風者,咁一般普羅大眾咪只能係淪為無晒潮流意識既一群囉。
你睇香港啲鬼佬就知天氣係最大嘅敵人
我覺得另一個原因係由細到大都畀連登影響
一直講緊嘅「your face your fate」「人型著咩都型」搞到好多人放棄打扮
係人都知靚仔著咩都好睇 但呢個世界有幾多個靚仔
普通人就係要靠打扮去加分 唔打扮又點型呢
同埋打扮呢樣嘢係反映緊品味 眼光 審美
香港人好多都缺乏呢樣嘢 淨係識講錢錢錢
Agger
我覺得香港社會風氣普遍保守,唔太接受新事物都係原因
仲有你見日韓啲阿婆出街都會化妝,男仔都會打扮下先出街,其實打扮除咗為型,仲係尊重同禮貌嘅表現嚟,但香港剛剛相反,著潮啲比人話MK,阿婆化妝比人話嘔心
做就左香港通街四眼牛丼毒男look

想買靚衫係要發掘而唔係行商場
其實好多,好多復古工裝店都係成間鋪賣男裝
除左係香港現有既鋪頭,要高質可以留意埋日本同歐美既品牌,好多都好有質素同特色,今時今日買衫唔應該係出街揀,而係係網上面搵到岩心水,再睇下邊度有得試有得買
兩者互相緊扣 變咗一個惡性循環
香港人保守程度只接受到公廁制服 仲要係玩咗幾年嘅公廁
你有冇搵過香港啲細舖
唔少舖入好多日牌同歐洲牌子
因為佢哋冇接觸開 唔識都好正常
完全諗唔明呢幾幅相有咩問題
仲要4個腐皮
所以咪撚再教班連登做人啦,由班肥柒毒一世媾唔到女咪算囉
多隻香爐多隻鬼
屌, 連燈要你俾張相係毒撚著完似明星
仲要U記價先得架
班撚樣真係爛泥扶唔撚上壁
俾個方向佢試又覺得人會害鳩佢咁
是撚但啦 班肥柒毒最好一世都咁撚樣過就得架啦
你睇下男裝貴幾撚多先
你過隔離牛仔post 第一頁都有好多
加埋咩 捉迷藏, okura, delstore (價錢比較貴)
其實好多
純色tee 就鐘意good on , goodwear
日牛去搵take5
帽我鐘意日牌THE H.W.DOG同英國lock&co
眼鏡去返新黑
要質素就肯定貴,要平就taobao
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞