討論下香港嘅高級omakase

1001 回覆
509 Like 53 Dislike
你如果係想要日本水準咁你可能會失望,so far我自己試過最好食係大阪弧柳,真係好正
留名學野

如果第一次食 omakase 有咩推薦
otto e mezzo好食
Otto e mezzo好食好撚多,掛名就都係掛肥佬但兩條team個execution唔係同一回事
sushi岩香港人食啲
我仲食過tempura既omakase,但成餐炸野感覺唔太岩我
kaiseki日本人就話另一樣野黎,個menu定左所以唔係omakase
我幾鐘意食kaiseiki但剩係響日本同台灣食過
香港有無推介?
當係頂住條癮先啦, 真係太耐冇食過了
鮨文點睇?
咁價錢都有分別既
我自己係幾鐘意柏屋,又有買一送一,不過佢地味道偏向清淡啲同埋無咁大份,呢個好睇個人食量同口味
omakase最大問題係 師父整d壽司 不一定岩我食
差果幾舊水⋯⋯個酒單都差好遠
要講比較貼近的我淨係識天空龍吟, 樓上牛巴打有講過幾間你都可以參考下

介唔介意順便分享下台灣既懷石? 我有聽講過有個唔知叫咩山莊既老牌懷識好靚, 但自己唔熟台灣好想去參見一下
可以同師傅講定自己唔食咩既......
唔會,仲慳番一筆
香港、台灣、 日本食過幾間,但除左第一次食omakase有驚為天人既感覺外,之後食都覺得幾好食但未至於好surprise想試下masa但照計都好難book位
300左右就去食屎算啦
祥雲龍吟食過一次,味道都叫okay,比香港好既地方係啲檯間得開啲,天空龍吟啲檯隔太近完全唔似果個水位既用餐環境。吉兆未食過但聽人講麻麻,響台灣我多數都係食平野好少會食貴野住左幾年台灣,台灣啲高級餐廳同香港比真係有排追,平一截既不過
Haku個fd話買一送一都唔食
下,我同Patrick去食佢都覺得好食wo,認真
香港割烹一定要試瑞兆 好食到添左3碗飯
不入流
有冇唔同地區既中國菜介紹下,銅鑼灣間南北樓得唔得
只夠錢食爭鮮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞