討論下香港嘅高級omakase

1001 回覆
509 Like 53 Dislike
$800
https://hk.appledaily.com/local/20201226/GRCB2XHGCJGL3ECSNPLQ7ITU6U/
話做埋今年唔做所以諗住想試試
如果唔限菜色,銅鑼灣仲有咩餐廳lunch好介紹?
江户前壽司, 一分鐘食一嚿, 食完無乜邊嚿特別有深印象...

暫時喺東京最愛都係鮨尚充
三百既果種似壽司set唔係omakase 啦
樓主好識食
窮撚食唔起
我有食開omakase 都有食過呢間 覺得呢間唔算話好好食 但性價比同overall嘅vibe係唔錯嘅 (我嘅經驗啦可能個個唔同)
的確鮨生緊有呢個post所講壽司體積比較大嘅問題 口感唔太好
舍利都比一般酸/濃味 不過同佢嘅魚料都夾嘅
唔知係我好彩定呢位foodie唔好彩 但我冇試過食材腥臭 反而處理上ok 魚料種類都幾多
我冇食過佢$680 lunch所以唔知係咪真係咪多aburi
佢lunch同dinner嘅full omakase都菜式種類平均嘅

不過omakase都要比較撞手神 同埋當然你同個師傅熟啲佢就自然會俾啲好啲嘅嘢你食
好似見到上面有人講鮨中本 都係熟客先有好啲待遇
但中本唔係熟客我唔覺得會難食得去邊,都係果句佢的亮皮魚好食,咩客lunch都會出
鮨鳶 依家第二位半價 琴日食完 最平$357/人
蕃茄仔
peek-a-poke
囍筷
101火鍋
鉄板一
Siam 28

都係求其up幾間 根本銅鑼灣d野係食唔曬
邊忽正常..
叫個糖醋魚塊比得3細舊 味道又唔好 碗白飯兩啖食完 比咁既價錢真係好撚垃圾
一個人就$420加一
講起香港師傅有無食過銅鑼灣嘅sushi gin 同滝壽司?前者上個禮拜食過omakase 覺得幾ok 後者試過lunch set 500蚊都幾多野食又抵
試過幾間日本同香港嘅都講過話其實海鮮唔一定話愈新鮮就愈好味,有d 要age 咗d 香味會增強 幾年前跟Anthony Bourdain 去咗東京間Sushi Bar Yasuda 佢話有d 魚age 咗幾日食落又真係唔同d , Yasuda san 仲好吹得好風趣可惜間野十月尾執咗
lm
就係見話做埋今年唔做,所以想試下,個lunch見$68起
https://hk.appledaily.com/local/20201226/GRCB2XHGCJGL3ECSNPLQ7ITU6U/

遲啲試下你上面介紹果幾間先

搭單想問埋朝早飲茶,上環至銅鑼灣 又有咩好介紹,想試下早啲起身試下唔同地方特式酒樓
啲臭閪嫩模網紅就係做啲有錢佬私家雞日日貼呢啲地方食野相
未追得曬post
off topic 有冇食過VEA
有冇類似推介? 食過一次好好味不過都真係貴
Lm
Masataka好多名人食,都想試下
同意,屋企唔係啲咩有錢家庭出身,由細到大食嘢都以實際為重,以為對食要求唔高,到出嚟做嘢啊頭請過食一次咪知蓮三星嘅餐廳,先知自己一路見識真係太少
LM
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞