討論下香港嘅高級omakase

1001 回覆
509 Like 53 Dislike
七福未試過,搵機會試下先反而龍景軒除左個抄飯,其他冇咩印象!
元朗壽司源掂唔掂 我見長期full
其實好飽架
但份量岩岩好係enjoy到,唔會太多
通常幾樣前菜,12件sushi之後再有湯同甜品
個人覺得kaiseki就太飽,成日野食未上完已經就黎食唔落
omakase 睇師傅心情整架喎
呢樣野本身就係人夾人
除非你食十次八次都好正然後出食評
如果唔係睇完你D"食一次食評"去食omakase 真係死得
元朗三寶黎講,佢好過鮨文
全港黎講,直接俾多少少
食日籍師傅果d好過
飯加左赤醋
但只能講有形無神
握功同漁料都係流於港式日本料理果種
不入流
有冇啲300左右
香港chef開果啲都有400左右既lunch
我都食過,但唔好期望係proper omakase質素
如果最普通體驗價兩個人食你推薦最好既Masataka大約人均加埋曬要幾錢到?
不如樓主教下點樣分一舊壽司/一道日本料理點先為止好?有咩標準?例如你上面講既握功等等係點樣可以分得出?
我唔想食完好野都剩係識講好食
Octavium 有冇簡短食評?
平安夜男朋友bk左 但食唔到
而家有d 鋪夜市可以上門到會你可以試下
你幾間有無推薦
入黎想睇高級野
硬係有你呢類垃圾窮撚阻撚住哂
Vip 先有嘅service 佢個花雕蟹陳村粉真係幾ok
三和斜
佢有兩隻set,貴set 有埋蠔 毛蟹壽司等等
連加一 2300/3300 每人頭
壽司芳
鮨慎
留名學野 未試過香港食 想試下
每個人側重點都唔同
個人睇兩點

融合度
漁料同醋飯有冇互相呼應,唔會魚還魚,飯還飯,呢個位飯嘅調校其實比漁料更重要

空氣感
醋飯入口後形態變化嘅情況,Araki 果d係入口即化成微粒狀,其次係Masataka Mori
就算4大長老肯食壽司,年紀大的長輩都未必肯,事實上往往都班老人家先係kol,不然第時有排講你,4大長老又俾說話你聽。
食過好幾次Araki,都見佢屌人
本地貨就一定係啦,而且日本top貨留哂俾日本top壽司店,包括Maguro。
但係唔講呢d,佢技術真係香港第一。
Sushi Zo 太過fusion, 刨堆黑松露喺舊toro度, 9唔搭8
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞