討論下香港嘅高級omakase

1001 回覆
509 Like 53 Dislike
食個飯又要鞠躬又講一大輪野, 佢唔煩我都聽到厭! 絕對唔會再翻兜!!!
搞到我心痕痕想佢走之前快d試
Amber 我覺得除左caviar 個dish 其他真係麻麻地 調味無層次
食過一次灣仔鮨生賢 覺得都唔錯
其實lunch 同dinner 既分別大唔大?
其實都好睇個人口味同手神
就係咁先搵日籍師傅黎食
因為日本人重視嘅係一期一會
要視當下嘅客係一生一次機會咁去serve
如果第一次就fail,好難再俾多次機會
特別係呢d大師傅都係做左10年以上嘅老行尊
經驗夠曬,差距就係天份/技術/食材選用(同漁農嘅背後關係)
綜合以上,我淨係番綽過頭三間
係咪 Royal 級先
佢想加d儀式感, 呢套外國人好受。
如果想簡簡單單食餐飯, 去saito個d好過。
笑左
留名學野
我又入黎吹兩嘴先,一間間講,樓主印象最深刻既araki so far都係我係香港覺得印象最深既壽司鋪之一(另一間係daigo),今個月中去食過一次,當晚無滿席,只有七人。

食物有:
鮑魚粥,用既係大連鮑、壽司米、花膠、燕窩、山椒葉 (6)有少少胡椒粉,花膠比較黏口,胡椒重味,作為第一道有點too much

炭燒鰹魚,上面灑左芝麻 紫菜 昆布醬油 ,呢個係好食既,同當晚帶去枝飛露喜幾襯

清湯
用左,本地𩶘魚,上面有加柚皮,其實味道幾好,不過有條幼骨有少少扣分。

赤身
係佢地十四貫既第一貫,有一樣野我覺得佢地好貼心,就係佢地會用第一貫作參考,如果你覺得份量太細,佢之後既十三舊都會加大,反之覺得太大,亦可以幫你做迷你版。

其實呢樣野真係好睇得出師傅心思,同時都俾到客人唔同既體驗,有啲人係想要去食飽飲飽開心咁走,就會加大;但同時亦有一班人係專門試味,個人一飽味覺就變遲鈍,就可以叫細份,份量細左但成個菜單既鋪排係完整既。

中拖x2
佢地係分兩件上,香港好似得佢地咁做,除左用料最講究同浪費(佢地真係掉好多野),分開兩件,一件肉味更濃,而另一件脂肪肥美,先食濃再食肥,味道層次會更加明顯。

大拖x2
同中拖,佢地用既大拖切斷晒啲筋,應該係就在香港人習慣,我prefer有筋,btw佢地用既壽司米係自己磨,而Araki San個老婆是種米的。

黑喉魚
係當日最佳其中一道,短暫炭燒釋放油份,油香香到不得了。

本地𩶘魚
雖然Araki係倫敦係用當地食材而聞名,但總覺得香港店啲本地野比起日本野相對失色,BTW佢地用黎清口既薑都係用本地子薑,不過真係好撚辣,頂唔撚緊

日本池魚
加左芝麻同蝦粉,都好食同香口既不過比起前面既有啲失色。

本地賴尿蝦
唔夠甜,fail

醬油漬赤身
好食,味道偏單薄但加左醬油之後好鮮甜,無乜負擔。

野生馬糞
So far香港食過最好食既馬糞膽,很溫柔的甜,透花香,北海道東南岸產,風味同其他鋪頭有好大分別。

三文魚子
另一個全場最佳,全香港最好食既三文魚子,師傅話先人手洗掉2-3層外殼,所似做到一掂條脷就化,無一絲腥味只有鮮甜,好撚好食

清酒蒸帶子
壽司黎,麻麻地呢個真係,雖然好花功夫

燒大拖
落左兩種醬油、味琳、清酒,同黑喉一樣輕輕炭燒過,有少少炭香,非常好吃

海鰻
軟、綿、香,其實好出色,不過海鰻daigo做得更好食

漬物及蛋卷
蛋卷用左本地蜜糖,其實係好食既,作為收皮都恰到好處,不過蛋卷真係so far最好食志魂無得比較

講到尾其實Araki係真係好好食但佢個價錢都真係好撚貴,唔試本身餐飯貴,開瓶費都好貴,開左枝1.8L飛露喜收一千蚊,但個人覺得係值得一戰,一年食番一兩次可以,常去真係頂唔緊。
其實都係八步半好食啲認真⋯⋯
就我番綽過嘅Mori同壽司芳嘅lunch同dinner
醋飯其實一樣
dinner 部份選用嘅漁料會再特別d
course 數大d
主要係要大師傅係度,質素就有保證
食呢啲好麻煩,一定要同個師傅熟先有好嘢食,食之前記得俾封$500利是,唔係要預冇啖好食
各位食 omakase 會唔會開 sake 請埋個廚飲?
其實呢我覺得香港人師傅都唔一定差既,Daigo既師傅係香港大既日本裔,但佢處理食物既方式都好令人印象深刻,餐飯好撚好食;平少少kolorozashi既文師傅都幾好,當然kokorozashi係食性價比,味道方面比唔上一線,但350撚廚1200蚊癲拿,有咁既味道同食材仲要開酒好撚平,完全可以當平民版Masataka咁食
其實omakase 場啲㗎佬都係咁上下痴線,
唔痴線都係冇乜料,
佢地好鐘意搞到個氣氛係一層層壓落去,
除左㗎佬自己,我見佢地個個人返工都唔開心咁,
啲香港人師傅,人工唔係特別高,仲要出賣埋尊嚴,其實都幾慘

我工作關係都同唔少㗎佬師傅,omakase 餐廳有聯繫,
其實生面口香港客座㗎佬前面一定會比舊貨的魚你食,但大部分客即使件魚就黎臭,只要係㗎佬整的,都會食到好似海狗咁拍哂手
樓主其實算識食,都食得出

冇法啦,好多人有錢,食好多好野,真係唔代表會識食左,
正如你有錢買好多靚車成日揸,你都唔會變賽車手

我聽唔少香港人師傅,㗎佬放假幫佢做㗎佬啲熟客,比哂最新最靚嘅部位,
仲要比個客屌話㗎佬一唔喺度,樣樣野都唔新鮮
最平係lunch啦wor 800-1000 晚市最低肯定2000 up 仲要你唔叫啲清酒飲佢地會覺得你唔消費
之前我打電話去book枱
話原本我想book個日話無位
然後俾第二日佢 就話有位book左
點知有一日佢打黎話原來個日full booking
要cancel我個booking
但佢地都無主動俾其他日子我book
我以後都唔會再幫襯佢
我有次同個客食飯佢帶埋枝 14 代去預埋個廚一份,個廚飲左幾杯開始黎料,私人醒左幾道罕有食材或部位。
唔知係咪個次我去食咁唔好彩,ovtavium我同我個fd都覺得好一般,只少唔會想再返去食...個晚 bombana係到黎問我地點,我地都有如實答佢有d失望(無印象講左咩,因為成餐飯都無咩深刻點)
lm
即係樓主評價統一用lunch/ dinner/兩者都有?

因為Lunch同dinner 用料差好遠,好難劃一討論
食過幾次main dish 都係羊都唔錯
魚好似sea bass 就一般
印象最深刻反而係佢地上年情人節tasting menu 入面嘅scampi 同caviar 整嘅pasta
真係好鮮味
佢哋啲食物好平實但係present 出嚟係有驚喜
啱啱開門唔受街客book 位嗰陣我估佢會拎兩星點知最後得一星
Anyway 抵食值得一試
我本身都book 咗1/1 dinner 而家要轉lunch
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞