討論下香港嘅高級omakase

1001 回覆
509 Like 53 Dislike
咁唔知係你好彩定我唔好彩
大佬你已經唔係平,仲要我睇手神 唔係掛
加埋d一流態度,同埋d坐位,試過一次足矣
百鳩幾蚊隻脾要撞手神,講出黎都笑啦
燒味就間間都要撞手神既,甘棠我都試過柴皮啦
我自己一般會俾三次機會既。一樂我都算食唔少,呢個月都食左兩次全鵝兩次鵝髀飯,四丁友買隻全鵝一齊食送紅酒,一次好靚一次柴皮,鵝髀飯就未中過伏
咁點解我食開嗰間普通酒樓,個燒味大佬十幾年黎啲上既燒鵝都未試過柴?

根本佢哋就係知既,照賣俾你咋,你就覺得係撞手神
咁你都識講食開,中菜最興親疏有別架啦,你事但一個三唔識七既入去睇下俾啲咩你
咪話百鳩幾蚊隻脾玩親疏有別,講出黎都笑撚死啦,你講到拎垃圾出黎賣俾客好合理咁
六千蚊餐都係親疏有別架啦舉個例當你去食好酒好菜,你咪睇下街客去食,同有大佬帶住蔡昊親自買餸睇場、呂楊幫你搞酒單有咩分別囉
大佬,一間有質素既鋪頭親疏有別係好食同更加好食既分別,而唔係好食同難食

又唔見生客去大班樓難食?一樂垃圾就係垃圾,俾廚房佬撚吹到係撞手神,唔知以為你有股份
對唔撚住,大班樓我伏過唔止一次。
你咪講黎聽下點伏法,好難食定係失左準無咁好食呀?你自己憑良心講

失左準我都試過,但好難食我真係除左自己未試過,身邊都無聽過有咁既report
同埋你可以上網睇下啲街客點評好酒好菜

當你燒味呢一樣野,當日人流夠唔夠多,批鵝既素質都已經好影響個成品,人人work from home 又無遊客,地方細限聚唔坐得多人,啲貨走得慢咪柴皮囉,有時叫個助手落去買,個呀叔唔識你拎中邊隻就俾邊隻架啦 唔撚識就好心你收收皮啦
個牛肉煲仔飯過左火中間飯太濕但個飯焦黑撚左咁算唔算伏?
利申:我都偶爾會去大班樓食既,伏既都唔算好多,但講到話入大班樓一定無伏我就真係一打膠唔洗找
你咪講撚左囉,掛撚到乾都賣出街,擺明就係唔重視自己既朵
佢都當自己係垃圾三四線街坊檔咁做,我唔撚屌得佢?你都戇撚鳩
三四線街坊檔我就預撚左佢由朝掛到晚都係嗰兩隻鵝,吹撚到米芝連又乜又柒既都係咁做,留返俾強國人食啦
哎呀sorry,唔記得有排未開關添
我真係未試過咁離譜,有我一定會彈鐘再上過
你唔係照食呀嘛?
btw你講好酒好菜我唔應你,講返大班樓你就知咩事
自己同朋友食飯咪會彈囉,同老人家食同女食八點到場上到牛肉飯都差不多十點幾點,仲等佢整過咩
好難咁講,只能話一般人夠飽,假如你係相撲手份量既,鋪頭點估到咁多

最多係話你同鋪頭講到明你一個人要食三個人份量既,佢都無預俾你,咁佢可能多少有啲問題
咁你做生意一隻鵝幾舊水,係唔係乾左你就掉落垃圾桶先?燒味鋪黎架喳,唔講仲以為你俾左成千蚊餐飯
大佬,你咪斬左佢當鵝飯上囉,我有屌佢普通鵝飯柴?
明知柴脾都仲要當脾飯出,你覺得ok咪ok,我就覺得好撚低裝
$128蚊個髀飯,隔離街頭連和都收緊過百一碟鵝髀啦唔好講到人地貴到上天咁

咁你想點先?一隻鵝就得一對髀,條片條友都無講柴皮,話唔脆同街坊鋪無乜分別姐,成個convo我都係話買全鵝中過柴皮,你個柴皮鵝髀飯點黎?
首先連和都係鳩流流,一樂如果自認係連和grade我就shut the hell up。人地閪所以我都唔算好閪啫,是咪咁既邏輯?

第二,我就堂食食過柴到唔想食,分享埋我既辛酸史你聽喇,你係咪會為我流兩滴眼淚?
BTW 我唔係話柴皮應份,只不過係想帶出會有呢樣野出現響一間燒味鋪度真係好撚正常,你真係嬲既,你咪同呀姐講換過碟俾你囉,大班樓你識彈鐘,燒味鋪你都應該識掛?牛扒、漢堡煮太熟都一樣有得彈架,唔係講緊啲貴貴餐廳,講緊係quarter master 同beef & Liberty價位姐。

牛扒熟左俾機會、漢堡太熟俾機會、大班樓成千蚊人頭你都識講彈鐘,燒味鋪隻鵝唔夠熱唔夠脆唔夠熱你咪換囉,講到十惡不赦咁。

仲有間間餐廳都係熟人、名人去特別好招呼架啦,真係好普遍架啵。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞