討論下香港嘅高級omakase

1001 回覆
509 Like 53 Dislike
舊客都插唔到喇依家
台灣除左謙安和其他真係好麻麻
舊客應該一早book定曬2021 2022啲期了
同師傅講會有replacement
鮨佐瀨叫到大師傅做比你食
但竟然技術同漁料唔掂?
咁點做大師傅 得個名架?
做得大廚但基本功都唔掂真係不能接受喎
我以為堆大師傅都不相伯仲
選料又唔掂
點做廚師發板呀
不如去板長
咁同樓面講囉,我都唔識日文
同waitress講
香港咪同店員講, 真係都唔得咪google翻譯, 正常都會體諒既
其實我想請教樣野, omakase唔係意思係廚師發辦咩, 點解好似淨係見到d人通常講sushi好少講及kaiseki既
其實佐瀨唔係真係咁差既,同一線比就一定無得比架喇,但千零蚊有時又有折,味道都可以叫不過不失見得人既
睇留言先知mori 依家full 到咁
有幸幾年前係舊鋪食過一次
好食 氣氛又輕鬆
老馮都問,同埋要指定佢張枱
個師傅好似叫Adachi
Lm
香港好食既老派懷石都係果幾間,未試過瑞兆,柏屋同埋掛名hideaki matsuo既Haku都好食。其實Haku之前買一送一真係好抵,不過真係好多港女慶生打卡收花blablabla(次次去都有),講野又大聲,都幾掃興。
日本食好食好多但神級果d都要至少幾個月前book

香港唔睇價錢一定係志魂
Daigo都正

魚最好食一定係Tokami
本身諗住試下志魂 但個fd話唔太值就無去
Haku係新派野btw
Masataka 的確係香港數一數二 係我心目中既number one
佢手法純熟 每次都係8下就包到壽司好實
會根據你食野份量去調飯既大細
用好簡單 時令既材料都整得好有驚喜

但鐘意d貴架野堆砌 成碗海膽既話 咁masataka 未必係你既選擇
thanks for list, 我好耐以前去日本食完一次(kikunoi)後就冇機會食返果個質素既野, 有機會試下先
食得呢種級數都唔係食抵唔抵而係食味道同菜單編排架喇,志魂做貝類甲殼類真係好出色,醋飯有少少太硬太酸不過。但個蛋真係,無得輸
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞