討論下香港嘅高級omakase

1001 回覆
509 Like 53 Dislike
Sushi shari
當晚去中本,d飯從廚房拎出黎果陣係冒煙,我冇見過住何一間會咁present,開頭幾貫入口溫度同酒樓白飯差唔多
Araki Mori 壽司芳有邊間唔係江戶前,握出黎都係接近體溫
中本o既飯係鹽味多過醋味
入口後痴口冇化到
個人真係欣賞唔黎
有得睇冇得食,早知唔入嚟好想食
lunch 都真係成日溫度出事,重要依加2 rd好似重趕重唔穩定
要信相自己,食一次一千幾百又唔會食窮你既
一個月食1-2次點都得掛,唔好做窮人基因呀記住
Sushi hana 居然not on list? Weekend長期full
有無人食過Sushi Man's?
想問喺香港食呢啲餐廳係點訂位架
重有無邊間好食又係黃架
基本上可以講fine dine 無黃,就算個廚黃後面個水喉都係紅/藍
廚魔咪黃
2星
你見到佢個list Masataka 老闆林建岳
邊有黃

可能Daigo係既 Mori San自己老闆
廚魔認真不了
其實想問咁要求會唔會好失禮?
唔會
唔會,真係好少事。
有次個日本師傅問個女仔唔食咩(透過經理問,因為師傅唔識廣東話),個女仔話唔食飯,個師傅都係照做比佢,唔食海膽濕濕碎

千五食呢d魚料 我又覺得算係咁

漏左姐 夜晚黎講1980有d卻步 lunch就梗係性價比好 但weekend+指定師傅起碼等一個月
得罪講句 我生客真係唔敢試中本 等緊有緣人carry

execution十分一般飯過濕 目光燒到一pat野nodoguro難得地可以唔好食 已經係同熟客去 都幾失望
試過自己去 都試過同熟客去 可以話真係差好遠
overall唔算穩定
植原我反而覺得好紮實喎,無咩整色整水,係嗰樣就嗰樣,我幾buy
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞