討論下香港嘅高級omakase

1001 回覆
509 Like 53 Dislike

香港嘅日籍師傅食過以上呢d
排名分先後次序,結合價錢同味道而排列

如果數到味道最深刻嘅
其實係排第四嘅Araki
當中Maguro/花枝蝦/穴子成個香港都食唔翻果種味道
開頭炮四貫中拖大拖
花枝蝦配蝦籽嘅獨特口感
兩重口味嘅酥嫩穴子
不過食到中後段嘅本地食材入饌真係炒曬車
加上係全港最貴,呢個價位我唔太能接受過山車體驗
所以只能排第四

如果你問我綜合價錢同質素,我只會番綽Masataka, Mori Tomoaki, 壽司芳

Masataka 同 Mori Tomoaki, 風格其實幾似,都係着重熟成,口味比較重果種。呢兩間依家得番晚市,圍番都要3k,環境氣氛都幾好唔拘束。

壽司芳前菜係玩日法fusion,不過壽司都係做番江戶前,味道唔錯,勝在有lunch session 可以平平地過口癮。

鮨慎好抵玩,質素不過不失,不會有太大驚喜

鮨琥珀 中本係同集團,唔會再特別去。琥珀d漁料基本上冇乜係熟成過,另外中本嘅飯明顯過熱,淡身同埋痴口,唔太岩個人口味

今村location係食廈,環境一般,飯嘅調校同握功都幾好,不過有d料感覺不太新鮮

植原得個平字,不用太大期望

Saito 夠出名夠貴,醋飯好平淡,食落留唔到深刻印象,唔見太突出,可能真係食個大師傅嘅名,聽聞肺炎之前定期有special day 有Saito坐陣。

志魂個八爪魚同鮑魚肝醬真係正,但係我比較着重壽司,佢個醋飯一般,入口冇化嘅感覺。

Tokami 去果陣係三年前,當時個大將已經過左身。整醋飯調校唔太掂,飯還飯,魚還魚,但係腦天手卷味道好突出

鮨佐瀨當日指名要大師傅本人,不過質素都係未如人意,不論是漁料,醋飯乃至握功。
今村同植原都係主力做熟客生意,去夠幾次先開始有靚部份/特別野。其他幾間對新客friendly啲
香港仲有邊d鋪係日籍大師傳?
初步諗到Sushi Zo 同上環Umi
有冇師兄去過
巴打好有錢
留名
鮨慎/植原
lunch set 800有找
係公園omakase
爭鮮
係個圍棋枱搓完放低再過返對面食
Lm
樓主月入幾多 點知可以唔肉赤咁食omakase
多唔多人book
有啲想試既要book好耐
mori直頭book唔到咁濟 full到2046
巴打好識食
幾時開埋法國/意大利台
食呢啲咪又魚生加舊飯
意大利菜淨係食過8/1/2,唔太食得慣
法國菜自問唔太曉亦都唔係心頭好
Robuchon 算係印象深刻
Caprice 同埋新裝修嘅Amber 都屬於過目即忘果種
依家都係主力食翻廣東菜多d
omakase 因為肺炎都停左排
開頭我都係咁諗
食過一次就不能自拔
之後寧願係屋企食,都唔食出面四不象嘅日本菜
第一間omakase 一定要揀間靚嘅去食
咁樣先會體驗到最大嘅分野
mori book 到2022

香港地其實養少架車
每個月都可以食幾次
睇自己點取捨
樓主食三千蚊餐都冇你呢個顯性窮人基因食三十蚊餐飯咁肉赤 你理撚得人

btw 樓主都係去第二度開post啦 一個連aco 招聘都可以開超過30個post 嘅論壇應該冇乜人可以同你討論omakase
Lm
我同條女本身諗住book 壽司芳包場結婚晚請哂自己屋企同老婆屋企食
最後四大長老話一定要食翅同乳豬變咗食新同樂
我覺得明明壽司芳幾得意法日fusion 但係壽司就傳統幾有新鮮感
個牡丹蝦carpaccio 配蝦湯蝦膏雪糕同dried caviar 好正

意大利嘢梗係食Octavium
如果想體驗到同普通日本菜大d 嘅分別
就去Masataka
基本上食完呢間就差唔多畢業
想平d就鮨慎食lunch,d料同技術都唔差,book位果陣要reserve大師傳
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞