[今冬必寒] 經典男裝、西裝、皮鞋、皮件討論區(39)

1001 回覆
9 Like 4 Dislike
希望巴打唔係講緊Berwick
對Berwick gyw 著左一年以上先break in 到
Belgian 都著左幾個月先舒服
不過平
Goodyear 我睇過啲英廠換底都係拆埋條welt再車過
咁換法其實都應該換唔到好多次

衝左
唔該巴打resolve次數有限又無咁舒服 怪不得Goodyear多啲人簡
希望其他巴打補充

其實blake好似都可以resole,不過次數有限

blake construction會軟d,條邊neat d,但係避震差d (冇cork paste),唔太適合行得耐。成本應該會較低。
唔該巴打resole次數有限又無咁舒服 怪不得Goodyear多啲人簡
明白 唔該巴打 好奇大家係咪都會避免簡Blake stitch
唔係Berwick呀 其實都有諗過Berwick 但見post頭真係驚著到流血 諗住差唔多價錢嘅Yanko或者carmina
Yanko 要留意size
carmina 要留意唔同lasts嘅特點同sizing (styleforum 有thread 講)
放對Belgian loafer係office都唔錯啊
應該咁講,大部分質素比較高嘅rtw brands都係 offer gyw (當然有例外)
咁自然買鞋都係買gyw

不過另外一個情況就係,如果你有十對鞋輪流著,你都唔知要幾耐先要resole
恤衫訂造有咩推介?

AC買唔起
Jan神造過但又覺得有少少頹

性價比高仲有邊間?P記可以嗎?
牛巴果樹好似冇做shirt?
有呀問過
啱啱發現屋企隔離係spier and mackay本店
疫情過咗試吓佢啲MTM先
睇下db/新a?
真心要講一分錢 一分貨

之前整裇衫由DB開始,去過Firenze整MTM,再搵香港師傅,早幾個月的起心肝去AC,當然,係為左Made in Hong Kong個牌仔,亦估唔到,個牌仔竟然會就消失。

針步就一定係一級比一級好,講緊係香港師傅都好過意大利MTM

最明顯係Fitting,度身時AC非常仔細,連埋試身,第一次整到件最滿意既Oxford Button Down出來,足見有良好溝通,同師傅著緊體型細節,係整衫過程中,極為重要。

未有相,聽日補
女女唔太識影
其實幾想試
但search番早幾年post都講緊3件起 每件入門料都千五起
而家唔知加左幾多
認衰仔先,整過Safari,今次可以CMT,用超抵Alumo,加埋都係千六

淨成個Service都值得整一次
一次就三件
冇記錯而家好似平返少少
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞