[今冬必寒] 經典男裝、西裝、皮鞋、皮件討論區(39)

1001 回覆
9 Like 4 Dislike
支持返香港嘢
諗緊去AC MTO一件safari jacket, 已經買左D Dark eucalyptus 色340g嘅irish linen,款式諗住照抄呢種
但宜家猶豫緊加唔加肩帶,襯恤衫嚟講,唔加好似好D,但又覺得加左型棍D😅師兄師姐們點睇?
款可以抄但個pattern應該會唔同,AC 俾armoury個pattern係exclusive pattern。btw 唔加好好多

我都係新手
加左就重小小military 風
襯denim shirt/ 牛仔褲 或者比較多texture 嘅items 會好d
但我自己覺得咁都無咩問題

brogue 個老闆自己就咁襯嘅

你塊linen 幾重下
諗下自己襯咩items 多囉
AC 都會比suggestion 你嘅
thanks for suggestions
其實AC造恤衫你冇講特別要求既話
佢都真係度身同問你大路野就送你走(領揀邊款,袖邊款,etc)

其實對個客service既角度出發
會唔會有張list講明有咩features可以揀咁會好啲?

例如我整一件oxford button down咁 想跟下ivy style
都係度左身 揀個領型就算
番到屋企碌吓IG醒起好似加個hanger loop唔錯
先再打去叫AC加番(當然佢肯加番)

但如果一開始有哂啲options 對個客人構思件衫都會有幫助?
當然有啲闊佬唔想煩就叫度身師傅度完就算

定係我想得太多
下次做好功課諗定要做咩同之前經驗有咩要修正先去囉
比咁多嘢你揀個個有選擇困難症嘅話造件恤衫揀一兩個鐘嘅話,你係老闆你都唔制
AC其實兩個鐘都OK
問題係AC個定位係預你有返咁上下經驗去
你有咩想佢做 要做D咩 洗唔洗加錢 預你識搵佢傾
類似experience hire預你有經驗一樣

冇唔緊要 直接同佢講囉
雖然香港地有錢人係好多 但有錢得黎/捨得洗會去AC既
通常有返咁上下要求/經驗
知自己想要D咩
所以最緊要多D溝通
答案在第一頁
咁多位新年快樂

今日無人post野肯定個個去晒溝女

最近想試下新野
無意間見permanent style 同 唔同kol 都有著 yellow/orange 嘅sweater 做layering
又好似幾搶眼

對sweater 無咩研究 去左U 記試 premium lambswool 149 嘅sweater
又好似幾靚
大家覺得如何?
好似同你件linen safari唔太夾喎
係咪 因為 件sweater 太鮮色?
Black Friday 買件peat coat好似太大,邊到有厚身冷衫賣可以撐返起件褸
色都還好,但個texture
Knitwear 配linen點都唔會夾得埋啦
Storm welt特別易爛
想了解下邊到做safari jacket ? 同埋要預幾多budget
AC啦
其實條welt係咪都要上吓油去滋潤佢等佢冇咁易爛呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞