[今冬必寒] 經典男裝、西裝、皮鞋、皮件討論區(39)

1001 回覆
9 Like 4 Dislike
Cavalry twill都係好選擇
各位巴打早晨,請問呢款布邊到有?

Wool gabardine
Black Watch好多廠都有出啦!
緊唔係咁
好易起鏡面
唔識唔好成日鳩噏扮識啦
有冇人會整Herringbone既褲架 我見workwear嗰邊好多herringbone 既野
我而家想整條odd trousers ,最大要求就係挺身 個texture感勁啲 同埋唔好郄難打理
係有d緊喎
青山又走犯?
緊唔緊呢d除非你著唔爆條褲
邊撚度有標準
講到明個人偏好可以放少少都仲要衝出黎柒
我夠知條褲唔會緊到爆 唔係佢會收貨?
咁撚把砲你唔留兩句comments?

條友真係痴痴地線
cotton黎?
客觀講句,緊唔緊我唔comment啦,但佢口中後面(屁股對落大脾位置)果啲佢口中既「貓鬚」其實唔係因為緊而造成。

一般造褲會根據人既站姿做調整,盡量係舒服同順之間拎個平衡,一個人如果企時盤骨前傾,造褲時要設定既「前高後低」就要更多,亦即係前後片既長短關係。而當一個人企時盤骨前傾既幅度太大,好多時師傅就唔會將後面長度清乾淨,因為人既盤骨前傾一般只在站立時,而非行走時,如果企時多出黎既長度全部清走,行走時同坐低時就會非常辛苦,而且難睇。

我文字表達可能做得唔好,但呢條褲該巴打口中「貓鬚」確實不是因為「緊」而造成,當面解釋會比較容易啲。
屁股位確實小緊,在側面有兩條拉扯,不過有的人喜歡做出屁股形狀(利申我麻麻),呢方面比較個人,緊既情況亦不嚴重,其實可以忽視。
白褲其實幾好襯
係GU 買左條之後都成日拎黎襯d casual d 嘅look
如果有啱布買拎黎做條先
純白覺得太出,但cream / bone 呢d 顏色百搭到黐線
我都想造條白色,但驚好易污糟晒要成日洗
我中意Stone又百搭又好睇
影埋件jacket 睇下得唔得
隻色幾靚
其實加條suspender 或者拉一拉後片 已經解決左問題
睇程度,唔敢話你個方一定work
Meermin factory second 到手
D皮差d 但預左
好在放到隻腳落去

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞