[今冬必寒] 經典男裝、西裝、皮鞋、皮件討論區(39)

1001 回覆
9 Like 4 Dislike
suitsupply見過
而家好似得padded vest
孖襟我記得好少
想闊下有冇聽過twenty eight 間野?
見d鞋都幾平,睇圖都幾靚
香港可能得訂做先有?
想問一下咁多位師兄

好似以下依種情況d細紋我可以點處理?
對鞋買左兩個月 一直都只係每日刷鞋同每個月用renovater清潔一下 因為未知道shoes cream 都要用
直到前日我買埋shoes cream 先renovater後shoes cream 細紋都係咁
正用使用實會有摺痕
著完用返鞋撐
有用鞋撐呀 所以咁樣係正常既? 另外我鞋頭有上少少蠟 不過上得唔係咁好 renovater係咪有軟化d蠟既作用 我再推翻均勻d 定要用清潔露清哂佢再整
係咪用原廠跟返黎既shoe tree?

除蠟可以用風筒吹熔佢, 用少少水+布清舊蠟, 然後再打新蠟
個鞋撐係咪夠大撐起晒啲摺位?
不過老實講wholecut咁plain有摺痕真係好正常
就咁睇相唔覺大問題

蠟既其實著下刷下上多幾層推下就無咁覺
renovateur係有少少用

不過其實你係覺得邊個位上得唔好?
可能其實都係正常範圍內
唔該哂兩位師兄意見 我聽日翻到公司再check下shoe tree係岩唔岩 另外上蠟其實我係第一次 所以上左都好似無上咁 同埋有d唔自然咁
如果我唔追求鏡面 係咪鞋頭上左幾層蠟再用布濕好少好少水推開佢都ok? 我想佢望落令令地就ok
有睇 勁多次5分鐘果到佢話上蠟 可以上4-5層 之後我學佢用棉布濕少少水推ok? 唔整鏡面
唔整鏡面其實唔用水乾buff都可以
用多咗水炒左又麻煩
👌🏻👌🏻咁我下次先用熱風吹一吹鞋頭既蠟 搵布加少少水整走之前既舊蠟先 再上新蠟啦
喂你地唔好愈教愈鳩
邊到唔妥呀師兄
唔要鏡面,攞個馬毛刷鳩刷就得啦!唔使攪咁多嘢
其實都唔係唔想要鏡面既 不過我驚整衰
你擦多幾次蠟先,之後先水磨,黑色好少出事嘅!
啡色黎架不過我再試之前洗唔洗搵saphir既reno mat清左舊蠟先?
色盲添,你對深啡色,都ok嘅
唔厚就唔使啦!
但係我之前搵過中環戲院里姐姐幫我刷過鞋 佢地好似用d cheap野幫我刷 驚唔驚呀
佢哋應該用kiwi喎?唔cheap呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞