[今冬必寒] 經典男裝、西裝、皮鞋、皮件討論區(39)

1001 回覆
9 Like 4 Dislike
巴打襯得好好睇,搞到我又想買返條自從留意呢個男裝post開始,D 錢好似倒水咁倒出去
11件
唔好學我 我suitsupply outlet有6件未到
真係有 browns 個cut 真係似felix 著出黎個d 我個條股位同大比偏窄🤪
大家一樣機車既情況下 fit都會有唔同
係就係fit會冇jacket 要求咁高
suit 又好 shirt 又好
邊個造都對件衫 靚唔靚依方面 有好大影響嘅
但如果係有限嘅資金下
咁我覺得用塊靚d 嘅布 緊要d
當然有錢就追求又靚嘅布再搵個top 嘅tailor design 同造啦
Function first
如果係返工既
夏 (high twist)
冬(flannel or 350g up wool)

始終衫睇左場合季節先
好多時塊布貴唔貴 唔摸上手邊有人知
但女同事會睇得出 好神奇
係,琴日又跌左錢比呢度巴打
巴打說出重點
塊布平定貴
條女睇得出

反而styling 女士唔係太在意 加唔識
主要睇fit 唔fit 身

車工 stitch density依d 造工上嘅就更加 要好近先睇到

所以先有話 有限錢嘅話
要塊好d 嘅布 然後搵個400 蚊嘅師傅做 好過 搵塊cheap 布 比AC 造

個人意見
依位巴打做咩買咁多件.....
suitsupply一件TM唔洗300蚊
忍唔到手................
你唔係話我嘛

金鷹😲
你出入呢度多咗,啲太渣的工,你係買唔落手的。
Fit呢家嘢,師傅唔在行就唯有逐次逐次執少少,找到個係配合的師傅就一勞永逸。
只可以要求合理價錢出合理成果,成日想蔗渣價錢燒鵝嘅味道係on9的
同蛋爺同一恤衫師傅 非常滿意
唔多同意
做工包好多野
我寧願一塊合理比裁縫發揮嘅布+好裁縫
好裁縫唔講style
Fitting上會俾心機D
而且有陣時做功都會影響實際功能
例如我ss衫一落飛機打返開行李
覺得點都要燙下 裁縫做嘅都係幾靚仔
唔使搞
而且我覺得貴裁縫最重要係QC

話說harris tweed幾錢到合理
見s&m有 有啲興趣想做

in 魚蛋we trust
係咪我地認識既女性唔多一樣?
點解調返轉既?
摺左壓住係咪都要燙架喇 玩野咩 除非wrinkle free 姐

個價值體現唔係你洗唔洗燙咯 而係fitting, stitching 同著上身係咪人衣合一
請問下巴打對鞋係咩brand?
同意太cheap o既布(指quality)其實做來有點嘥氣,除非工錢也好平,咁就當佢cheap野看待。
花精神時間金錢去玩,最少都要有基本造工啦,呢個都係Page 1點解咁虎口婆心去介紹比大家。
識玩其實好抵玩,雖然D老闆就唔多高興。我件單衫著足十幾年,除咗肥咗緊D之外,其實無也大問題,一件衫著十幾年,乜都抵返曬啦!
我成日都話貴買平著

平野brooks brothers
想問下J CREW slim fit size 係正常定會偏大細?
Cj Brecon
巴打tassel 入手? 好似無乜見過呢款
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞