[今冬必寒] 經典男裝、西裝、皮鞋、皮件討論區(39)

1001 回覆
9 Like 4 Dislike
我身邊d 女性點同牛巴你身邊個d
普通寫字樓打工仔女同事 識望塊布靚唔靚都已經好叻啦
唔係呀 好幾年前喺網上買
呢款都唔係咩特別嘢 Cj官網都應該有

有冇巴打有興趣? Frank clegg portfolio
只係用過兩次
但著耐左效果都幾正
淺色咗好多 但啲皮都係冇cj嘅waxy calf咁軟熟
你問我 我會揀waxy calf
舒服啲

我毒撚一名⋯⋯
即係咁,大家都係機車
可能有d人千幾蚊會去AC買house fabric
但係個人就覺得問蛋爺買CR 180s去美麗都開心好多喇
fit 依d嘢執下咪都差唔多

再者,依度有幾多巴打真係行動上長期捧AC場,以行動支持「恤衫個價值在於maker」啊?
巴打好多boot 😂呢對都係cj?
我知呢度個個都訂造西裝
不過都想問我買左件rtw blazer本身已經開左袖門
如果想改短隻袖2cm係咪有風險
而家件野同d裇衫一樣長
冇錯
好少著鞋 一著就著loafer
個人選擇,就好似好多人覺得食飯係食份量、食抵、食原材料而非師傅手勢一樣,有啲野係唔會傾得埋的。
你講到去AC買house fabric既人一定唔會去美麗都咁
實際上並唔一定係咁 好多人兩邊都會試同做

恤衫有人覺得G2000 OK 有人覺得suitsupply起步
有人覺得要100hands bespoke line
下下去到咁盡先叫支持maker咩
美麗都師傅都有收平貴 你講個位算係收得貴
你咪又係美麗都入面揀左個你覺得maker OK既

有限budget有人買貴cpu推平display打機
有人買貴display配平cpu
最後咪又係睇你打咩機
我都係支持買塊好d 嘅布搵美麗都師傅啦

AC sale 都有支持下佢d RTW

著衫 個人覺得有好幾樣野會留意啦

造工
布料
外觀
生產商會唔會有道德問題
舒適度
比自己感覺良好
比望嘅人感覺良好
仲有好多好多

恤衫黎講
個人 主要排
自己著得舒唔舒服 同 造
同埋恤衫好多時見人

大部分嘅人會望下塊布 新淨定殘/似唔似靚布/啱唔啱身
多過望個領 個roll 靚唔靚
更唔好講 應該小d 人會 好近咁去睇d 造工得唔得

著得舒唔舒服 布料當然好緊要
另外 fiting 造得 好唔好 影唔影響個人嘅活動能力
依個都係睇個師傅點去處理著個個人嘅身型嘅功力
而造型依d 野就較主觀,但我相信 一d 比較多人認同嘅美麗都 師傅都可以造到大部分人 認為 唔錯嘅造型

所以先會覺得 恤衫最大價值唔係在於maker

係有限嘅金錢下

揀 唔錯嘅布料 再去搵美麗都造 係比較多人認為合理嘅選擇

好多人都知 西裝 香港黎講 最靚 應該, 我話係應該
搵陳記
全球計 可能 corcos

恤衫 就搵山神 AC 或者某d 意大利佬 香港可以搵AC

造工同styling 同fiting 應該都無咩可挑剔

但問題係貴丫嘛! 那有錢,你老母!

始終 經濟差左,有時諗都係儲多個錢
香港人,依代比上幾代都難左上到位,第時又唔知幾時比大陸人搶晒d 飯碗
唔係 做人地個仔嘅巴打
都有其他現實嘅考慮嘛
一聲嘆息。一段野入面真係睇到好多悲哀想法、現實。
最主要都係
睇唔到自己/香港嘅未來
唔係點洗諗咁多

直接打大佬咪算

我地依代打左幾年工仲有慳錢整下衫 買下鞋 比自己J 下
依家grad 個班真係唔知點算呀
同大學d professor吹水
佢話好多 都搵唔到工

去AC sale 買衫,$500 都好好service
我都唔想佢地無人買無人造 一個香港幾十年嘅優質品牌收皮
但現實歸現實呀
所以都係睇自己想要乜嘢啫
好似牛巴話齋,食材,手勢,環境等等因素
唔同人有唔同比重
不過自己窮咪要作出選擇lor

話時話,有錢留返試南義maker都唔錯啊,有d手工望吓

好可惜依排唔想出街冇去AC sale,不過我都好好奇,rtw有幾fit?
想問SUIT SUPPLY有冇得做西裝..入門玩
一套係咪多數會包埋褲
好似有得改/MTM
等SS 巴 詳答
做條挺身,重texture啲既褲既話
有咩料好推介
咩本身黑色?
膚色?
第一套深藍同炭灰都無死
個人覺得深藍 就好少少 後生d
就咁睇唔錯 邊度造架
好彩有去搏 尋日去AC太子都仲有好多15.5 TM 即刻買咗兩件 啲staff話日日都補貨㗎
唔好咁啦 你咁講我又想去行多轉
話時話買左咩款
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞