[今冬必寒] 經典男裝、西裝、皮鞋、皮件討論區(39)

1001 回覆
9 Like 4 Dislike
有冇巴打試過戲院里擦鞋?
姐係第一頁果堆牌子都有?
Frank clegg bound edge brief
English(with buckle) vs no buckle 大家會點揀
我哋係永遠正價,上面巴打講嘅outlet係歐洲同美國site
巴打有冇係outlet買野?知唔知佢出左貨會唔會俾tracking number?
入Code再有6折,不過隻Oxford唔知啱吾啱你心水
係呢類
我昨天用「Shop40」,好像剛見網站轉了「Holiday」。你可以在J Crew網站頂見到
你喺邊度見到有人推
啱啱攞返自己當年嗰件出嚟
件野都真係可以差到一個極點
想問下有30件恤衫應該點處理?
舊既平 白色RTW冇領換既都扔/捐左
可以著一個月唔重覆 仲未計唔同季 (Cashmere mix/ Linen呢類)
睇你目標係咩
通常殘咗 或者唔鍾意着就處理咗佢
但係唔明點解要特登處理佢
造少d,造好d
平布造兩件打邊爐 或者 teppanyaki 著就得
類似下面巴打個意思
黎緊應該都會忍手做好D 舊既等佢慢慢自然淘汰
例如手洗既轉洗衣機洗(入袋啦當然)
如果係我我會限制自己整一件之前要掉/賣走一件。
主因係唔想太多野係衣櫃搞到唔整潔,同埋逼自己買之前諗清楚

利申:keep住15件恤、5條chinos
我係限制自己塞得落兩個喼
想問下有時見到成衣品牌有用靚料特價西裝抵唔抵買?我見齋買料都差唔多價
由三十幾年前開始到最近,有乜幫到你?
想請教吓咁多位師兄

因為我對西裝真係零知識,但嚟緊結婚都想做一套西裝for pre-wedding/big day,主要想做一套classic少少之後in case轉工有機會著得到(依家份工唔使著西裝even恤衫),想問吓頭post介紹嗰幾間有冇邊間係service好啲可以試吓?因為驚咩都唔識人哋serve到無晒耐性

其實都有去過頭post有介紹嘅prologue睇過,唔知係著唔慣西裝定係佢哋啲RTW偏長身,都想問吓係正常定係佢哋特色
Service 其實冇乜邊間差
新手問嘢應該間間都冇所謂
唔好講好咗之後改來改去就得
無限價錢嘅服務我prefer陳記
長身我覺得你係唔習慣西裝遮住個屁股

繼續問吓,有怪莫怪

如果budget max大概係prologue/anthology嘅價位,會推薦喺呢兩間定抑或去返dream bespoke?見頭post簡介呢兩間各自都有佢自己爭議性嘅位,驟眼睇好似一係去低一個價位去dream bespoke、一係再上多一個價位咁
你覺得靚 岩身 睇睇手工 OK咪去馬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞