『薪火post』BNO 續期資訊(107) 睇頂置 –– 抵壘政策 之 清好稅未

1001 回覆
13 Like 2 Dislike
起碼知咩事,謝謝Bro

副署方面, 如果你屋企人有朋友住果邊, 朋友識你屋企人, 又識埋你本人~~

其實都好正常~
Twister DM佢哋啦
相同問題,謝巴絲,還在安心等候。還望在二月前可以到手
多謝咁多位關心先

打左去問了 我都係彈件, 佢話會陸續出返D件
佢都比返我個TRACKING NO.比我 叫我等下email.

824 processing 繼續lm
823有聲氣叫我confirm完外國地址就冇聲氣
等左差唔多三個月終於有消息
話要收出世紙正本
諗住搞返張 certified copy
但依家入境署暫時停左服務
呢個故事教訓人

百四蚊唔慳得
一定最少要有張喺手
依家一係等
一係冒寄失風險

最好笑係佢話我老竇有本新啲
啱啱搵左次又唔覺有

今鋪真係搞到 2046 都搞唔掂
應該等到出年都未搞掂

Ching 就好, 我仲等緊 等到2946

等咗5個月 日日指定動作自動打開Email SMS
終於Approved
以後終於唔洗成日留意Mail Box了
雖然嚟緊跌入DHL黑洞
但當自己畢業了

我係Lost Case 想俾大家參考下
我7月中寄去 7月尾HMPO收到
前後用咗4個月去完個procedure
比較耐係因為我用身份證大法嚟申請嘅

之前都係一直以為自己無BNO
朋友話無都可以申請 我都唔信
直至今年7月踩咗入嚟薪火 先發覺可以一試
多謝希巴所巴同其他朋友嘅解答 辛苦哂你哋

祝大家早日脫離黑洞做英國人
其實呢次再寄,失嘅風險低好多,你穩陣啲寄速遞實唔會死,而今次你應該有專用地址,直接寄到PE手上,佢收到先至會批你,即係話唔見咗就可以追瘦佢!因為好多時沒收咗,個PE實話無見過唔關佢事!當然世界總有萬一,要防止佢唔見張出世紙,你可以多做啲功夫。搵可靠嘅寄件服務,同PE溝通,問清楚會唔會回返張出世紙啦,文件要貼label mark pex no啦,盡量做好啲,其實第二次好少聽話沒收嘅,你睇時間囉,今次第三波我預佢起碼玩到舊曆年,等咁耐都要同pe 溝通,睇佢等唔等你咋,風險自決啦。
其實無申請過真係唔可以申請
你係曾經申請過!
人生充滿高低起伏

今朝收到DHL sms
等左足足一個月終於準備收到
wadiu 5個月先process我應該跳得樓
有冇得中途改英國收件
processed 左岩岩好3個月 終於printed and sent
聽日就到我3個月
12/8 being processed 到而家都仲未走出黑洞
等多至少一個月啦
我printed and sent一個月都未收到
應該都差唔多
希望Ching都快啲approved
我係first adult passport
由being processed到approved
都岩岩好3個月
琴日已轉passport printed and sent
耐就冇計
英國lockdown
又少飛機
renew 人數爆升

有人話英鎊低過十蚊先renew
唔知renew 咗未
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞