『薪火post』BNO 續期資訊(107) 睇頂置 –– 抵壘政策 之 清好稅未

1001 回覆
13 Like 2 Dislike
【#最新資訊📣】由於航班暫停服務,寄往英國的所有空郵服務(包括特快專遞服務)將由十二月二十二日起暫停,直至另行通告。寄往英國的平郵服務則仍舊維持,市民可考慮以平郵方式投寄郵件往英國。
Wa 有排等
講咗成都係唔好寄HK POST
你覺得其他商業物流仲做到咩

BERLIN, Dec 21 (Reuters) - Deutsche Post DHL said it was halting all deliveries of parcels to Britain because of transport restrictions put in place by many countries following a new, apparently more virulent strain of the coronavirus there.

https://www.reuters.com/article/health-coronavirus-britain-deutsche-post/deutsche-post-halts-parcel-deliveries-to-britain-and-ireland-idUSS8N2HJ0IU
上個post 講過我本新passport入左DHL彈件黑洞 (10/17 話sent左)我亦都有send email問 到今日終於...

Our couriers DHL have returned the new passport in regards to your recent application to Her Majesty’s Passport Office Peterborough, as they were unable to deliver them.
To enable me to arrange re-delivery of this item, please can you confirm your full name, your full address and telephone number.
Once I have received this, I can make arrangements for the new passport to be re-sent. Please allow up to 3 weeks for DHL to deliver.

有消息都好過冇消息既
可能dhl都delay
錯就要改,同其他文件唔對,知情不報而用該問件係有法律責任
今次直情錯,唔係話寫仔細定寫城市或者省名問題
快快趣叫hmpo改同回水郵費啦
最後一版既紅色靚D
你頭上前兩個po
reuters嗰篇嘢先話停撚埋
最緊要唔怕又等一輪啫!hmpo成日印錯嘢嘅,但唔少人喺佢自己唔情下,用咗呢啲錯嘅文件周遊列國,直到出事先知道印錯。依呢啲問題多數係國籍錯誤引起簽證問題。至於所謂法律責任問題,hmpo核實印咗出嚟就係官方文件,倒轉頭將錯誤轉成正確就真!正如以前香港好多身份登記文件都有錯漏,上一代有幾多出生日期係錯誤嘅,現身份證只有出生年份者亦大有人在!所謂正確咪跟身份證囉。

不過你嘅說法係正確嘅,可以嘅話可改正就改正佢,但不至於講到太有嚴重後果,根本hmpo內部都係輕視呢樣嘢,而且大陸文件佢哋查證唔到又睇唔明,我懷疑呢個pe求其作落去就算,或者佢認知錯誤,以為湖南係廣東省一部分!及至連本舊證都無對就算數!咁個法律責任嚴格嚟講,應該佢揹飛喎!其實我好懷疑申請人入咗資料,pe改嚟改去其實多做功夫為乜?

唔緊要啦,反正都唔用住,咪多等幾個月囉,但對於持證人嚟講,再一次改正,係多一次心身煎熬嚟,我哋旁觀嘅點會身同感受?仲要兩次喎!最後希望佢頂得住啦
藍封面靚,紅內頁精緻!
紅色內頁係贏幾條街
依家DHL寄英國係未冇影響?
藍內頁都幾靚利申冇紅

上面係細個嗰本,下面係而家嗰本
我見佢岩岩番黎嗰本舊BNO上面癡左張嘢,上面寫住我既Place of birth係China 我諗外國真係唔多理,求其寫個似既就算咁。
雖然暫時而家無得飛住,但未來呢三五年係有移民計劃,加上疫情過後都想四維飛下,未必等到再換證
我有去HMPO個網填Complain form, 亦去左Twitter send 左訊息比HMPO,twitter淨係覆我問我出世紙上面個正確地方係邊
(我之前專登揾左翻譯公司翻譯左張出世紙先寄過去,但我估佢地九成無睇過
唔會 tracking睇咋 會變做”return to shipper”
我打過去 又Twitter過 都係官腔咁叫我等
人地都知人人都可以係pt
唉,一直好忍耐咁等,由準備文件到開始申請,再到拎到本護照,超過半年。自問乜文件都交齊,上網填Form己經好小心,乜都跟足佢規矩,為左唔造成佢地既查證困難,所有必要既文件都請晒翻譯公司翻譯。收到錯證嗰下真係好崩潰,因為唔知仲要搞幾耐
最弊係連有咩程序都唔知,又要盲中中咁搞同等。
(Sorry有啲負
我21號sent 係咪應該無受影響
我都係 分分鐘過年都未收到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞