『薪火post』BNO 續期資訊(107) 睇頂置 –– 抵壘政策 之 清好稅未

1001 回覆
13 Like 2 Dislike
話說我屋企人份BNO 上次因為話簽 countersignature form 個朋友個簽名唔岩, 結果要我簽過另一份 countersignature form, 今次我連我朋友本BNO既 information page 都 photocopy 埋, 寄埋過去, 但係個DHL簽收左7日都仲未有 statu update....
唔知幾時先會再出黑洞....
應該係填錯野

佢attach左份完整既申請form (OS form 010 有10個section果份) 比我
係咪要重頭填過晒 但是我D文件寄晒比佢
點算
你有冇睇嗰封email講乜?

正常就填過d資料 同 副簽
再連埋相寄過去就ok
想放D錢係開曼群島避稅
我睇完都唔係好明,我見好多人都係寄過去申請
但係係個網度得online, 無得download 啲表格?
定係比完錢先有表格填
比完錢先有張副簽Form
填比錢gen果張 定係full os form
想問下Ching係咪lost case?
我早你幾日但仲未轉
唔好應該,問清未?轉咗paper form就真係麻煩,煩在要填呢份表!而且要交兩張相兼副署!份表盡填得喇,記得問攞專用地址,咁會直接交予你PE ,否則又入黑洞!可以嘅話,問PE 可否gen 過或用返之前有相嗰張,咁就填完用電郵俾佢就批得了。
有無專用地址?所謂專用地址應該有PE 名或佢條team嘅代號,否則你等出黑洞!另外張副署表係咪有相嗰張?有相嘅根本電郵俾佢就得,佢返工收到就即批。
佢email嗰度有俾個地址俾我, 但係冇條team既代號喎, 好以下面咁:
PEX – 3xxxxxxxxx
HM Passport Office,
Southport,
Merseyside,
PR8 2HH
ENGLAND
另外,張form係有相架,但係就佢e-mail度要求我 post 返去俾佢
分號地址喎,希望寄佢哋嘅人少啲,快啲出洞。電郵去係可以問佢得唔得嘅,一般Liverpool 總部熟手PE 係接受電郵收表,有啲巴絲直接回覆個電郵就搞掂咗了,分號就麻煩少少,唔熟手嘅用template 答你寄返去就算!你一係覆電郵問佢收咗未攞。
其實我post 嗰日已經e-mail左佢, 講佢聽我post左,等到DHL到左佢嗰邊, 有個人簽收左, 我又再 mail 多一次, 通知佢地係某日某時有佢地既職員簽收左, 條友叫咩名咁樣

但係到而家都仲未收到任何消息, 尋日 twitter 問, HMPO 仲問返我係咪趕住用passport 旅行
我唔係呀
首先 你要online入晒資料
然後再gen到副簽form

過90日就等收email叫你重新填過OS form、副簽再寄相

條route好清楚
跟指示做
有冇日子?
中間隔幾多日
如果係BNO VISA,唔洗有實體BNO
想問下係咪lost case 會耐啲
14/8 being processed 之後就入咗黑洞
你話急就可能同你追,唔急咪大家等吓。你睇自己情況,趕住走就叫佢哋加急,唔趕嘅就體諒吓,佢哋lockdown 咗,做嘢無得急。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞