『薪火post』BNO 續期資訊(107) 睇頂置 –– 抵壘政策 之 清好稅未

1001 回覆
13 Like 2 Dislike
正常情況下即係送緊過嚟
由Sent到上門大約7-8日時間
係突然有人打嚟問我喺唔喺屋企先知
我收到BNO之後DHL都未track到
反而supporting doc就收到BNO嗰晚就sent咗tracking嚟
今日已經收到,過程對比部份朋友算係比較順利
祝福各位都盡快更換成功。係度分享吓timeline
ps:已過期十幾年,舊嗰本冇唔見,有副簽
9月頭being processed
已收到新BNO
琴日收到埋發還返的文件同舊BNO

應該都差唔多
希望巴打都快啲approved
DHL直接送上屋企
但唔係個個派之前會打電話來問有冇人收件
第一次收件DHL有打電話來
但第二次冇打
每個section都有delay
慢慢等啦
我用錯左google form 個apply uk passport 申請,我係未應該用at https://www.gov.uk/overseas-passport 申請?我應該比小左$19.50 運費
應該我睇我信用卡淨係chrage 左80 GBP 係事情

利申:剛剛上星期lose 左passport
好似有舊果本會好快多
可以由屋企人簽收
Thx
online system第一條問你"Do you live in the UK?"
你揀咗"yes"?
答左 no
但唔知點解最後淨係charge 左我80GBP
其實系統問咗你是否現居英國,答no嘅話,都係自動行晒海外申請程序,邊條網址都應該一樣!如果扣少咗,佢哋有機會追收返,之前有人轉紙本,個pe話要追返差額,我哋叫佢據理力爭,終於都無收到就批,所以佢哋有渠道收返足錢嘅。

但如果佢哋無再追,仲寄埋俾你呢就.......
咁放心d 扣錢冇問題 係怕佢Reject
屌一撚樣
畀啱料畀齊料唔會reject
最多問你收返錢㗎啫
我都係7/12/2020 Passport printed and sent
點解仲未收到
唔知有冇人講過
收件人已經轉左全名
黎緊應該都全部唔怕彈返轉頭
有冇人知收到人地本bno個處理程序?
以為等咁耐終於等到,結果打開唔係自己
即刻搵hmpo
等指示寄返過去
keep單用嚟claim運費

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞