『薪火post』BNO 續期資訊(107) 睇頂置 –– 抵壘政策 之 清好稅未

1001 回覆
13 Like 2 Dislike
咁呢個情況我老母符唔符合資格申請?
我再透過我老母傳俾我咁樣得唔得

指定期限過後無任何人可以登記成為BNO。無論你同你阿媽符合資格與否,登記期限已經過咗,無辦法成為BNO。

如果你諗住去英國,一係就等下有無再放寬嘅措施,一係就夾你阿婆去。
第一,70後呢班人其實好多當年登記時係中學生,有啲已經過16歲攞成人bno ,根本唔需要父母幫手搞,而且同學之間有講,電視有播廣告,係郵寄申請要支票之外,自己去入境事務處攞籌搞都得,爭在手上有無錢啫!有啲人話兩舊水啫,咁都唔搞咗去!

第二bno由頭到尾無得傳俾下一代!依家逃生門係bno父母帶仔女去英國,利用bno visa留6年一家攞bc。

至於你,去sar 伯友睇吓其實係咪真係無登記,阿婆識登記無奶油唔幫仔女獨立登記一本,而且睇你個case,伯友個年紀應該好大機會做唔到included child喎,要獨立出證,另外睇清楚你阿婆本舊證係Bdtc 定bno先!

最後如果你乜都唔係,只有努力爭取平權,伯友自己平權攞到bc,咁你就可以繼承了,前題係佢香港出世。
填錯完之後系統有冇要求巴打要交副署?
都有呀 要交的
咁咪ok囉,好多都係補副署啫!除非你included child 。
唔該巴打 我諗我都會係交文件果時照寫封信話我填錯左 希望無咩影響 順順利利
又係我啦,本錯資料既bno send左返英國成5個月,最近幾次email都無回音,又問5到in change個人既email,不停同我遊花園,有時又話收5到本passport ,又時又話個pm absent 未process,我到底應該點樣可以問清楚。。
最好簡要啲,佢哋唔想太花時間睇信。當然行文保持禮貌啦。
你咪問定一個人,留聯絡俾你,或者叫佢留你個pe 嘅聯絡,以後搵定佢。記得強調返咗去5個月,人哋正常嗰啲都差唔多批晒啦!時間太耐太過份真係要小爆佢㗎!不過睇回應,應該由指定pe負責,點都要佢交待㗎喇!
我好多封email都叫佢比負責人email我,佢都無覆到我呢點,我係咪開始要每日幾個email炸爆佢
請問有無人試過被uk homeoffice追countersign, 但無覆佢,又最終成功renew到bno?
你都話咗返咗去5個月,人嘅耐性同容忍都有限,又唔係你錯,不過炸爆佢電郵無補於事,如果有webchat或twister 有啲比較即時性啲,問一問cs 咩名,記住佢以後搵定佢會唔會好啲?而如果你reply開特定電郵地址,每日一問我又覺得唔太過份嘅,但如果係公海電郵,就怕睇咗當無睇啫。
只有自行放棄嘅,hmpo從來唔會拒絕登記過bno嘅申請人!佢叫得要補,批咗九成,交埋即批,咁會唔會多一份動力去補埋佢?合資格副署嘅香港人保守過百萬,十個總有一個,有效bno都30幾萬人,唔好剩係覺得好熟先搵,contact list有加過都係機會,發個廣播訊息唔使怕醜臉紅喎,你都要俾人知要幫手先得㗎嘛,唔講啲朋友點知啫!
approved咗個零星期都無DHL email/sms
然後啱啱收到本BNO
畢業了 多謝用心幫忙嘅各位師兄
俾老豆老母呃話無BNO人數-1

Supporting document全部影印本
加本 正本廁所板等佢寄返嚟
寄失都唔緊要
最近webchat 都5開,投訴無門
Twister DM啦,有責任心好多。
瀦左水好耐,報告8月頭申請同寄,今日拎到

全部doc 齊,朋友有澳洲藉(非專業人士)幫手副簽

祝各位順利
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞