『薪火post』BNO 續期資訊(107) 睇頂置 –– 抵壘政策 之 清好稅未

1001 回覆
13 Like 2 Dislike
17/8 being processed
今日終於approved
問問大家
我出世個名係 Chan Tai Man
跟著18歲改左身份證個名: Chan Tai Man, Peter
跟著之後我再改身份證個名: Chan Siu Ming, Peter

我係咪需要提交
1. 民政署宣誓 (由Chan Tai Man 轉 Chan Tai Man, Peter)
2. 改名契 (由Chan Tai Man, Peter 轉Chan Siu Ming, Peter)

我而家有2, 但唔知洗唔洗俾埋1....
比都得
咁係民政署宣誓係咪可以寫我幾時由Chan Tai Man 轉 Chan Tai Man, Peter, 同埋幾時由Chan Tai Man, Peter 轉Chan Siu Ming, Peter?
睇左doc不過搵唔到答案所以問問大家呢個情況常唔常發生:
Nov 28 - Print & Sent
Dec 10 - 收到舊文件parcel
但本新passport既parcel無收到sms 俾waybill
上過DHL track都係得舊文件個waybill 有record
係咪應該繼續等sms?
唔該哂咁多位先!
0 1 吹 風 : 立 法 禁 止 雙 重 國 藉 , 阻 止 B N O 移 民
https://lih.kg/gtMicS
學到野 等我自己寫多次先
同你差唔多,九月頭收到BNO,之後一直都無收到文件既消息
最近打過幾次去問,開頭話文件return咗叫我留email幫我跟
等咗一排完全無回音,之後打上去再問剩係叫我等
最後就話啲文件比DHL hold住咗無野做到,叫我等
你已經有份寫咗親戚字眼嘅表格喺PE手上,你唔係諗住同一個人個關係更改字眼就想過骨?你當個PE真係傻嘅?一開波咁寫都話啫!根本就唔應該搵親戚嚟簽,指引寫到明喎!你講得出親戚個稱呼就已經唔啱資格啦!
我個case 14 Dec 收到sms啦,預計18號到。各位堅持住呀
BTW 唔知係咪因為我 9 Dec 都去咗twitter 追問咗一次
+1
點解11歲先整身分證既?
用藍廁板過去再搞囉,驚閪
所有人正常第一張身份證,應該係11歲時攞嘅兒童身份證,呢張身份證係有相嘅,係公認嘅正式身份證明文件!11歲前因為申領護照而出嘅身份證係無相嘅,而證明有關人士身份,要連護照一齊出。實際上,依家太多人11歲前已經有去外國旅遊經驗,所以11歲前有身份證好似先係正常咁。其實如果唔係出國關係,11歲前根本唔需要身份證,要返大陸,咪出回港證囉。唔需要出入境,出世紙就足夠,另外有需要時,學校手冊內有校印嘅個人資料頁及相片,就係身份證明嘅其一方法。
親戚就唔好簽啦
英國係信任制度
點解俾香港人玩串晒
7月寄去hk office
到以家仲being processed
係咪要send email 問問咩事
啱!

第一,依家唔會有人再傻,主動話俾人知bno身份,以前出入境用過bno俾入境處登記咗資料嗰班可能驚啲!

第二,如果自己有證在手,新舊都好,點都申到bno visa。假設下個月申請咗,英國話明唔使有新證都申請到,個visa以電子形式記錄於英國,連結咗特衰護照號碼,出境咪只帶特衰,飛到英國就係神仙啦!

第三,叫佢哋嗰班人想表忠嘅,老老實實去退籍,唔好話剪爛本bno 就當無咗個身份!不過我建議英國除咗證明退籍,加埋註明最後簽發日期嘅護照已取消,俾佢主子知道呢班友暗啞抵咩時間續過,就知道真忠定假意!不過我估有班粉皮實話從未有過囉!依,咁上次英領門口撕bno班傻仔咪......,都話咗唔好俾人知有bno啦!
其實又真係仲有堆人同期未出洞喎,不過都可以問吓佢哋有無咩問題卡住咗囉。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞