『薪火post』BNO 續期資訊(107) 睇頂置 –– 抵壘政策 之 清好稅未

1001 回覆
13 Like 2 Dislike
係!國際大型速遞門市永遠最貴,但其實上門收發件先係佢哋基本業務!開戶口網上落單一般實惠好多!DHL網上落單易用嗎?UPS同FedEx 俾人話難用,尤其係FedEx !
嘩!你真係對份doc充滿絕對信心,不枉咁多位前人撰寫同不斷更新,你真係要多謝佢哋!
其實格價係 FedEx 便宜過 DHL
FedEx 新戶口有折,埋單二百幾. 預計派件日期遲 DHL 兩個工作日

不過呢,FedEx 我開完戶口想落單既時候佢出 Error

反觀 DHL, 佢唔駛開戶口
網頁打完地區格價之後
直接可以繼續投寄既程序
輸入返相關資料就得
仲有得讓我選幾點至幾點收件
我臨食晏之前投寄
都仲可以即日放工前收件

不過要留意係投寄完佢有兩張 A4 要自己預先 print 出嚟
FedEx 最最令人討厭,似開咗戶口要另外記低戶口號碼,好多唔記得抄低,結果入唔到,搵cs 又打唔通,卡咗喺度超麻煩!呢度之前勁多呢類慘案!UPS之前報告開戶口好似$170左右,不過相對再少啲人用。黃店LHK唔使兩舊,不過慢啲囉,預一星期內,主因上機要有機位,英國由皇家郵政派,快不了,但同路人唔怕慢,了解風險後可以用嘅。不過講最平,員工價最抵,有識朋友攞到員工價寄,百零蚊咋,亦不妨一齊拍住朋友申請同寄,真係快穩妥!

好多人唔識寄,亦唔識收,明明俾錢送上門,亦可安排指定時間送件,但成日好多人擔心收件問題!DHL最信得過啦,一定派到俾大家嘅!不過簡寫名就唔關DHL 事,所引起嘅遲延係入hmpo數嘅。
FedEx 佢係出咗篇 official 教學點寄 BNO 申請
不過我 login 要第一步都未攪掂就出 error

結果都係畀錢買安心
你唔係第一個,佢一日唔搞簡單啲網上落單呢項,新客唔會再諗起佢!
剛剛 Check 開 acc 240
佢又冇寫門巿幾多
嗰時門市正價好似係$275?不過可能見到DHL排到攞籌,即刻做返個門市優惠價啫,唔知依家仲有無。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞