『薪火post』BNO 續期資訊(107) 睇頂置 –– 抵壘政策 之 清好稅未

1001 回覆
13 Like 2 Dislike
都係嗰句,你改唔改自己決定,世界上無乜地方睇你出生地而去判斷你能否入境,台灣網簽申請時,寫明要配合護照寫法,但只好揀中港澳之類大路嘢,所以要有解釋嘅準備。而護照係大英帝國發出嘅正式文件,你亦唔會帶大陸出世紙周遊列國,就算兩份放埋一齊,先進國當然認大英證件,第三世界同大陸太好朋友,咁前線人員又識唔識中文先?所以基本上無人質疑持證人身份,最緊要本護照喺真嘅!

我成日話,唔值得嘥錢為大陸文件做任何翻譯,根本就唔好交,因為bno登記完全唔關大陸出世紙事。就算你做晒翻譯俾佢哋,佢哋根本就唔去了解,又唔識中國地方名稱,見大部分廣東出世照寫實無死,結果要改正時又想推莊唔做,以前佢哋實話啱㗎喇,無問題放心使用,但持證人永遠覺得唔啱內容擔驚受怕,總係要改返啱先心安理得,呢樣批證嘅唔會明嘅。

你唔應該有咩負面情緒,最緊要係,你係bno,個身份唔會走咗去,護照以後都一定批到出嚟,改正都係時間問題啫,唔需要擔心太多。成日諗埋一邊唔開心改變唔到事實,倒轉頭積極面對,實有解決辦法嘅!
英國係一次過寄曬新舊比我
😂😂搵P 記pt
title有manager 字眼
內頁係幾有特色,新版藍色好似內頁乜都冇。

藍色直頭british
不過好彩紅色bno唔會顯示歐盟
朋友打算寄平郵慳慳地
一個月坐船仔算
佢又唔急
approved 時間仲早過 being processed
鬼佬做野真係 hea ...
佢processed到approved係3個月好似?
慘,又要擺doc
本來可以嘅,船運兩個月左右實到,但由於拆唔切信,佢哋收到件又等一頭半個月先入到系統,到時一定過90日!要填過os form同俾過相,如果要副署仲要由頭再簽過。成件事麻煩好多,建議唔好。反而揀平啲嘅速遞,好似ups之前開戶做到$200樓下,黃店LHK都係唔使$200,不過佢一樣要搵機位飛,唔知停飛影響幾大。所以依家飛得嘅,有專用機隊就係皇道。
見早排停飛英國,郵局平郵25/31日
唔知宜家會唔會一樣
同佢講聲先
唔係話德國無機去英國咩
你dhl全部都係經Leipzig再去英國
好彩上星期收齊哂所有文件
其實本護照都成千幾蚊
無謂為咗省個一百幾十日日提心吊膽
我就係懷疑搭咗咩船,一個月航程實係快到過份,之前報告實試都係兩個月左右,所以用返嚟參考好啲,另外船運個狀態更新少啲嘅,心理準備要足夠強大,否則疑神疑鬼就唔好用平郵。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞