[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(256) 睇#1保你全家平安

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
砌itx 機箱係formd T1
火牛應該揀邊隻?

1 x AMD Ryzen™ 7 5800X
價錢:$3,699

1 x ASUS ROG STRIX B550-I GAMING Mini-ITX
價錢:$1,950

1 x Crucial Ballistix RGB 32GB (2 X 16GB) DDR4 3600MHz C16 - Black
價錢:$1,690

1 x [砌機優惠]Samsung 970 EVO Plus Series 2TB M.2 PCIe NVMe 3.0 x4
價錢:$3,199

1 x (預訂) ASUS TUF Gaming GeForce RTX 3080 OC Edition 10GB GDDR6X
價錢:$7,399

1 x Corsair iCUE H100i RGB PRO XT 240mm Liquid CPU Cooler
價錢:$898

2 x Noctua NF-A12x15 PWM Quiet Slim 120mm Premium Quality Fan
價錢:$290

總計: $19,125
https://www.faroll.com/customize#Mjc3MSwzMTk1LDM0MTksMzU1OCwzNjk2LDM3NzAsNjExLDYxMQ
Arctic平得嚟又好抽得(係無RGB姐)
而家zen 3最平個粒差唔多同對手打得平分秋色(印象中)
以後再升下個gen就係am5 socket ddr5 你等到埋繼續等
買3080一係睇性價比最平個張一係睇自己考量買貴價款(散熱/做工/保養/評價/信仰/推廣)
btw如果有粒5900x我會上AIO
Arctic420/360,要RGB EK/NZXT
我由年頭等到依家等rtx 3000等zen 3等夠喇
應該都係5600x算 我都係打下機上下網最多寫下code
thx巴打
Cpu around 2.5k筆直,買3700X定5600X好?
我同巴打個list差唔多 (#72),想問下如果用MSI MAG B550 Tomahawk ATX加D15 係咪一定會撞ram? 我會插滿哂4條ram定係我要轉過塊底板

500DX官網話可以安裝最高190mm散熱器,高度應該無問題?

牛方面點睇Antec HCP-850-PLATINUM 850W 80Plus Platinum ?見佢特價HKD 1149

啱啱search 咗,技嘉個張3070好似一樣有power connector issue,巴打會推介邊張?

# 72 係我條list, 睇唔睇到仲有無其他問題?

另外仲想問下一張3070推1個4K mon 加1個2K mon 會唔會唔夠力?
mpg b550i vs ROG b550i

邊塊值得入手? 小超RAM
你轉咩底板都幾乎會撞RAM架啦
方案
d15拆就前面風扇/d15前面風扇向上移
用d15s(同d15單扇一樣,分別係個塔散整體向上移而唔會撞pcie)
一係用U12A
一係上AIO水冷
用途?
打機為主,可能會剪下片
750w
搶到咪係上次好好彩咁岩路過AMAZON開售執到5600X
唔知今次AMAZON會唔會有
咩牌子比較好?
頭POST有個PSU LIST
火牛睇#1 有tier list參考
有時想買個隻牛無貨又急要我會搵下其他牌子牛(同OEM)
之前係腦場問海韻個隻850到到都要訂
一係落750w一係用ROG strix一係買msi個隻(CWT)
3070嘅話750w夠做啦
另外你個用途應該係注重RAM容量同disk容量?
很可能打爆4條32GB ram 或者用ECC RAM
唔夠budget cut 聲卡我覺得都OK啦
btw專業用途應該問下老細/老師/或者參考下公司部電腦咩spec好啲
想問吓各位巴打,如果你地手上有啲容量細、不一、又舊嘅hdd,會唔會將佢合曬做一個大volume嘅hdd?定係照舊分開用?
如果有心機搞當係學下搞raid無壞既
不過一般人分開用唔需要搞咁多
我只係唔想有幾個drive label,合併變做一個簡單好多,又無亂

Btw你建議用底板raid function ,定係用windows 內置合併硬碟去做?
新手請教
玩VR 同 一般game 開盡夠唔夠玩

中央處理器

AMD Ryzen™ 5 5600X
$2,499
主機板

Gigabyte B550M AORUS ELITE Micro-ATX
$899
$830
記憶體

ADATA XPG GAMMIX D10 32GB (2 x 16GB) DDR4 3200 Mhz C16
$1,099
$790
硬碟機
固態硬碟

[砌機優惠]Samsung 970 EVO Plus Series 1TB M.2 PCIe NVMe 3.0 x4
$1,490
$1,330
顯示卡

ASUS TUF Gaming GeForce RTX 3070 OC Edition 8GB GDDR6
$5,499
電源供應器

Thermaltake Toughpower GF1 ARGB 850W 80 Plus Gold TT Premium Edition Fully Modular
$1,099
$999
機箱

Be Quiet! Pure Base 600 Window ATX — Black
$749
散熱器

Be Quiet! Dark Rock Pro TR4 CPU Cooler
$739

https://www.faroll.com/customize#Mjc3MSwzMTk0LDM0MDAsMzQxOSwzNzU5LDM3NzAsNjExLDYxMQ

小弟而家兩條ram插喺a2同b2 boot唔到機,但係插a1同a2,b1同b2,a2同b1都係boot到機,想問下係邊到出問題?
Arctic420 香港有咩?
睇budget做人啦,一般打機開2k/1080 5600x 3070夠做
如果你無土地問題就轉返atx版 轉tuf b550 ,如果有就轉返Matx 箱,板就轉tuf b550m ,不過就貴少少
另外ram 唔建議adata, 轉crucial 或者g skill
牛唔洗咁大,750w已經夠,簡Corsair / seasonic/ fsp
散熱你簡個個唔岩你宜家粒u用,唔好簡tr4 呢款,亦唔洗簡咁貴,應該u12s夠做
筆直六千左右,主要用途render 3D圖/片、剪片、photoshop
偶然打機,芒用緊2k 144
粒U打算2手執粒1900蚊嘅返嚟,之後有閒錢會升級3070,所以火牛預到750w,遲吓有5700x / 有閒錢買5800x應該會升級
冇信仰,唔玩燈,冇土地問題
請各位巴打畀啲意見

1 x AMD Ryzen™ 7 3700X
價錢:$2,470

1 x Crucial Ballistix 32GB (2 X 16GB) DDR4 3200MHz C16 - Black (已買)
價錢:$682

1 x Samsung 970 EVO Series 500GB M.2 PCIe NVMe 3.0 x4 (打算買)
價錢:$450

1 x ASUS TUF GAMING B450M-PRO S Micro-ATX
價錢:$720

1 x MSI GTX 970 GAMING 4G Golden Edition 4GB GDDR5 (本身有)

1 x Antec High Current Gamer Gold Series HCG 750W 80 Plus Gold Fully-Modular
價錢:$850

1 x Be Quiet! Pure Base 500DX ARGB Tempered Glass ATX - Black
價錢:$739

1 x Noctua NH-D15 140mm SSO2 D-Type Premium CPU Cooler
價錢:$620

總計: $6531
Mb upgrade B550
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞