[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(256) 睇#1保你全家平安

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
攞上A SHOP睇吓幫唔幫到你
Just do it
淨係少兩條扇乾淨左都抵返
用緊個配備係咁:
AMD Ryzen5 1600
Gigabyte AB350M-gaming 3
G.skill 3000 MHZ 8GB x2
Antec nx650

想問推唔推得到 3060 ti
OK
未up bios 插5600x開到機嘅咩?
我自己update左
asus份manual話佢bios燈長閃之後會熄燈即係更新完

我宜家唔知道到底係主機板定係cpu有問題
因為我除左開火牛電源會有主機板RGB之外 用咩方法開機都冇用 (用鏍絲批同埋front panel制)
但係bios燈同埋RGB有著 PCIe接GPU嗰陣冇插齊電線佢都會著燈
所以我覺得主機似乎冇問題

問題係我唔知冇CPU會唔會令到完全boot唔到機 同埋點樣叫做裝好左個cpu
佢宜家針腳彎左我真係唔知點算
山窮水盡
買完張3080食緊麵包
你裝左cooler 未
970 evo plus上美森買咪唔過
如果唔玩光追, 純粹想追2k 144, rx6800好啲定3070好啲
你想做工程師既咪a卡
你講呢三個都唔同價位
新手一問

2070s + i7-10700KF + 32gb 3200mhz RAM 要幾多W嘅火牛
6000budget點揀好
睇你對A卡無偏見
企硬6000就68XT
講真跟油二訂6599都有3080了 不過條龍應該好長
本身其實諗住揀一張介乎3070同3080中間嘅display card
但咁耐都唔見6800xt有貨嘅消息先一等再等

咁我留意65xx左右嘅3080先, thx 巴打
750最穩陣
未裝cooler會開唔到機入bios?
我諗住次次開唔到機都要抆返個塔散落黎成手散熱膏同埋整到隻手損晒先諗住boot到機先裝

其實我係咪應該去買個蜂鳴器穩陣D

一開 1.4v 電 粒u 一boost
過熱
bomb
ryzen 5 3600
32gb 3600mhz ram
650w牛
用緊2070s
換3060ti定3070抵屌啲
拆開部機睇
買隻SATA SSD包無死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞