[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(256) 睇#1保你全家平安

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
仲有塊板有WiFi 版,想用WiFi 可改WiFi 板
明白 宜家改埋
呢個list 仲有冇野要留意

中央處理器

AMD Ryzen™ 5 5600X
$2,499
主機板
主機板

ASUS TUF GAMING B550M-PLUS (WI-FI) Micro-ATX
$1,249
記憶體

Crucial Ballistix 16GB (2 X 8GB) DDR4 3200MHz C16 - Black
$690

Crucial Ballistix 16GB (2 X 8GB) DDR4 3200MHz C16 - Black
$690
硬碟機
固態硬碟

[砌機優惠]Samsung 970 EVO Plus Series 1TB M.2 PCIe NVMe 3.0 x4
$1,490
$1,330
顯示卡

ASUS ROG Strix GeForce RTX™ 3070 OC Edition 8GB GDDR6
$5,999
電源供應器

Corsair RM Series™ RM750 — 750W 80 PLUS® Gold Fully Modular
$859
$799
機箱

Phanteks Enthoo Evolv mATX Tempered Glass Micro-ATX — Black
$1,050
散熱器

Noctua NH-D15 140mm SSO2 D-Type Premium CPU Cooler
$630

https://www.faroll.com/customize#MjM2MSwzMTk0LDM0MjEsMzYzMCwzNzU3LDM3NjksNTExLDU4Mg
問多少少
宜家3070 算唔算食緊炒價
定算正常
都係想買asus 穩陣d
喂你彈黎彈去嘅師兄
係決定好
5600x
32gb ram
同呢個箱啦麻
非ASUS不可買tuf 得啦
Rog 我加多800換即刻跛3080 唔好
聽日出3060ti喎,好似岩你budget
決定5600x
ram 打多左條

箱係唔係轉呢隻好
機箱

Thermaltake S100 Tempered Glass Micro-ATX - Black (三風扇版本)
$499
$429

同埋
如果asus 係唔係TUF 都夠玩
Asus 3070 tuf 夠啦
推薦箱呢隻純粹因為平靚正又包埋風扇
機箱既野你自己睇樣睇下人啲review 通風/散熱如何,再簡隻樣合眼緣架啦不過留意埋機箱本身包幾隻風扇,唔夠就要再買最基本前2/3後1
呢度係砌機post
收到

如果跟你呢隻 機箱
仲洗唔洗買
Noctua NH-D15 140mm SSO2 D-Type Premium CPU Cooler

多謝師兄教路先 百屌成才
我見啲ig shop已經有
機箱係提供你新鮮空氣同排走熱氣
CPU Cooler 係幫cpu散熱
你轉返5600x 用返u12s都夠
rog係比有錢人買
同埋留意返1tb ssd係唔係已經夠用
洗唔洗加隻hdd 裝資料
收到 我真係電腦白痴
轉返哂 聽日出去望望
啱就去馬
麻煩哂 各位師兄
打機打得開心就好
仲想買埋144hz 2k mon
油耳係妓加KOL
搵佢買唔怕聯強X保
上網訂法奧
係唔係都信得過

師父 唔該如果想砌部大概12000蚊嘅打機電腦
呢個spec會唔會有得改好啲
第一次砌機咩都唔識
請問有無Asrock 或者Asus 既板推介?
asrock
asus同級既x570好貴下
b550岩你多啲
b550-f個啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞