[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(256) 睇#1保你全家平安

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
啲保養 差
比較易死
呢款機箱睇人拍片介紹好似幾正咁
LANCOOL II
https://www.youtube.com/watch?v=uExYyEEOHDc

平玩磁吸類仲有無其他好介紹?
1 x Intel® Core™ i5-10400F
價錢:$1,250

1 x ASUS TUF B460M-PLUS GAMING (WI-FI) Micro-ATX
價錢:$1,119

2 x ADATA Premier 8GB (1 x 8GB) DDR4 2666 Mhz C19
價錢:$500

1 x Kingston A2000 1TB PCIe Gen3x4 M.2 2280
價錢:$860

1 x Gigabyte GeForce RTX™ 3070 EAGLE 8GB GDDR6
價錢:$4,599

1 x Thermaltake Toughpower GF1 650W 80 Plus Gold TT Premium Edition Fully Modular
價錢:$699

1 x Thermaltake S100 Tempered Glass Micro-ATX - Black (三風扇版本)
價錢:$429

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $9,536
https://www.faroll.com/customize#MjE0MCwyMTQwLDIyNDcsMjQyMiwzMzA0LDMzNTAsMzU1MSwzNzU0

想問下個list 玩唔玩到2k game or 入門4k?
500dx
可以
我本來有四隻harddisk, 一直冇事
早兩日update完bios後, 變到只認到3隻
如果插晒4隻, 第4隻bios會認唔到 (有時會好彩認到, 但多數都唔得 )
好肯定唔關線材事

有冇人知咩事
呢隻側板要摟螺絲
螺絲先好,實好多
側板用力少少,就自己開左
會啊
不過想一月先砌
睇下到時買唔買到ek 同asus 合作個張
有諗過,但係u同版都好似貴一截,效能好似都係張卡影響大啲 望過下啲testing都係高fps 1080p/2k 先會有明顯少少分別?
你自己上水?
軟/硬

其實black Friday 買左ek 360薄28mm同一個240 60mm厚
10400差距太大了
106k 超到出煙先追到56x
類似Antec P82既款
但USB, 開機個D制位要係機頂
側板要左右各2粒用手得開既螺絲
呢類款有無推介?
你用itx板
個箱上下都裝到360厚排
咁要再度下budget,本身諗着粒u慳啲上3080
有無650w/700w 火牛推薦?
推ryzen 3600+3060ti
Budget 600樓下
1 x Be Quiet! Pure Base 500 Window Tempered Glass ATX — METALLIC GRAY
價錢:$599

總計: $599
https://www.faroll.com/customize#MjUxNw
依啲
550w夠了
想問下
m2 ssd新買返嚟
但係買底板送嗰粒m2縲絲冇咗
邊到有得買返
通常買M.2 ssd 唔係會送埋螺絲架咩
螺絲係跟板
好彩平時儲開盒唔會掉
都買左啦 唔死咪無事lo
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞