[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(256) 睇#1保你全家平安

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
唔覺有咩問題
不過無ram同ssd飛鹿/法老應該唔會幫你砌
只會俾零件
呢塊板有Wi-Fi版好似都係$1150左右,有需要可以考慮下
又係例牌NR400/PS15/VSK10/S100
落邪都睇下實物
大陸牌子mATX都有一隻真心正
寬185長375高303
我唔重複講了
就係唔撚識砌先諗著搵人幫手砌個底
唔通今次要破砌女處

BTW 多謝巴打先,睇黎買齊料要係咁煩咁多位巴打幫我fix bug
Fractal Design FOCUS G Mini
1 x AMD Ryzen™ 9 3900XT
價錢:$4,299 (amazon HKD 3595) (可以轉,定5800X?)

1 x ASUS TUF GAMING B550-PLUS ATX
價錢:$1,260

2 x Crucial Ballistix 32GB (2 X 16GB) DDR4 3200MHz C16 - Black
價錢:$2,580 (amazon HKD 1438) (已買)

1 x [砌機優惠]Samsung 970 EVO Plus Series 2TB M.2 PCIe NVMe 3.0 x4
價錢:$3,199 (amazon HKD 1975) (已買)

1 x Gigabyte GeForce RTX™ 3070 EAGLE 8GB GDDR6
價錢:$4,599

1 x Thermaltake Toughpower GF1 750W 80 Plus Gold TT Premium Edition Fully Modular
價錢:$799

1 x Antec Peformance Series P101 Silent ATX
價錢:$768

1 x Noctua NH-D15 chromax.black Dual-Tower CPU Cooler
價錢:$799

1 x ASUS ProArt Display PA278QV 27" Professional Monitor
價錢:$2,990

1 x ASUS Essence STX II PCI-E Sound Card
價錢:$1,320

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $22,693 (actual: $19623)
https://www.faroll.com/customize#MTk0MSwyMDQ5LDIyNDgsMjU4NiwzMTk1LDMzMDEsMzQyMCwzNTM0LDM1NjMsMzU2MywzNzU0

Budget: 大約20k

主要用途: 做CFD simulation (ram intensive), 平時睇戲,執相,少打機

想要有2k mon睇戲

唔該各位巴打幫手睇睇,tks
CPU 5900X
火牛850W穩陣啲
我覺得上5900X會好好多 唔等得既話直接3900XT都OK既
你係咪有好多隻HDD先揀呢個箱 同埋個箱冇側透 D15唔使揀黑色版啦 都望唔到
張sound card係咪好有必要? 成千三蚊
3080, 長開2日100% utilization,100%memory, 唔overclock
rgb 溫度唔重要

邊張好?
5900X 我去問下幾時有貨先,因為我想12月頭砌好部機,最遲12月中

我淨係想要靜音機箱,唔玩光污染好似整側透嚟無咩用,巴打有無咩推介?

另外D15定U12A好?上網睇好似話都係差唔多

Sound card我都仲諗緊 (因為啱啱買咗iLoud MM),可能唔買住先,到時有需要先買

唔該哂巴打
巴打火牛850 W有無邊隻推薦?
另外想問下張display card 嚟張算唔算抵?我見3070都有好多張,唔識揀

唔該哂巴打
Budget 大約6k , 文書+間中打下機用, 呢條list各位巴打點睇 另外自己仲有隻samsung 860 evo sata 2.5 ssd 1tb係舊機

1 x Intel® Core™ i5-10400F
價錢:$1,250

1 x MSI B460M Pro Micro-ATX
價錢:$699

2 x Crucial 8GB (1 x 8GB) DDR4 2666MHz CL19
價錢:$510

1 x WD Blue™ SN550 1TB M.2 PCIe NVMe 3.0 x4
價錢:$840

1 x Gigabyte GeForce® GTX 1660 SUPER™ OC 6GB GDDR6
價錢:$1,899

1 x Antec NX Series NX550 550W
價錢:$399

1 x Cooler Master MasterBox NR400 Micro-ATX
價錢:$455

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $6,132
機箱可以睇下Pure Base 500 唔介意側透可以500DX 通風會好D
如果買500DX 板可以轉B550 Tomahawk 有返個前typec用下
散熱都係用返D15 揀返屎色就得 平一舊
牛如果上850W 可以睇下antec HCG / seasonic GX / FSP hydro g pro / 超級花 leadex III
淨打機唔使5950x

而家主要早期bios問題多

其他冇大問題
有土地問題?
係啊 同埋比較中意呢款機箱 請問list仲有無其他野汁汁??
牙石 prime b450m-a 底版個m2螺絲疑似滑左啞
可以點算 唔知係咪砌機佬太粗魯
Lian Li 最近出左隻o11 mini
新手想問用i5-10400f同asus gtx1660s,底板想用返asus,用邊款好
唔諗amd?
https://www.asus.com/hk/Motherboards/TUF-GAMING-B550-PLUS/

想問下呢張 b550 tuf atx 係咪唔支援機箱既前置type c 插口?
例如我用 500 dx 機箱, 前置type c 用唔用到?
Use msi b550 mortar
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞