[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(256) 睇#1保你全家平安

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
push
無咩問題
顯示卡3060都就快出
無講用途筆直配咩moon無野好評
落腦場格價d件可以平少少
5系CPU都出左買3600好似唔著數
呢個list 冇打到用途
幫個fd出post😂
主要打機用 lol, csgo 但唔知之後會唔會玩3A打大作
budget ~8000 左右
mon都未買😂
一開始通常 work
但唔保證會唔會用左一排之後會 crash
唔明隻牛有事回收返?
你塊板已經有 wife
新出就回收左
所以你見好耐都冇賣街

cm啲野真心不了
等新卡啦
唔想等就買3060ti
試下平平地收張二手卡用住先頂到3060先買
3060好似係1月出?
錢解決到既問題
Intel Core i5-10400F 6核12線程
$1250

MSI H410M PRO mATX
$610

CORSAIR VENGEANCE RGB PRO 16GB (2x8GB) DDR4 3200MHz - Black/White
$850

Gigabyte P750GM Fully Modular Design 80 PLUS GOLD (Power Cord: UK)
$899

MSI MAG FORGE 100R Mid-Tower 龍魂機箱
$499

ADATA SWORDFISH 500GB M.2 2280 PCIe Gen3x4 SSD 3D NAND
$699

Enermax LIQMAX III RGB 240mm 虹彩晶凌
$549

中央處理器
AMD Ryzen™ 5 3600
$1,599

主機板
ASUS TUF GAMING B450M-PRO S Micro-ATX
$799
記憶體

ADATA XPG GAMMIX D10 (1 x 8GB) DDR4 3200 Mhz C16
$245

ADATA XPG GAMMIX D10 (1 x 8GB) DDR4 3200 Mhz C16
$245

固態硬碟
Kingston A2000 1TB PCIe Gen3x4 M.2 2280
$860

電源供應器
Thermaltake Smart BM2 550W 80 Plus Bronze TT Premium Edition Semi Modular
$459

機箱
Thermaltake S100 Tempered Glass Micro-ATX - Black (三風扇版本)
$429

想問下邊個list好啲?因為我有張買左冇耐嘅gtx 1660 所以顯示卡個到諗住用返呢張 budget都係預6000-7000
DUAL-RTX3070-8G

GeForce RTX™ 3070 EAGLE 8G
買邊張好啲
搬完屋,等埋啲貓扇到就搞掂
自己無保養個cpu一體水冷 搞到漏左水落張顯示卡到壞鬼左部機都用左5-6年左右張顯示卡係980

暫時都係玩下lol apex為多唔想換機住想頂多幾年先
效能中/高就可以

想換張1660super
拆左一體水冷換Noctua D15
點睇

補埋小小其他現有配置hd ssd個啲唔影響唔打出黎了

cpu: i7-4790
motherboard: z97 pro gamer
火牛:650v 80plus gold
ram: 印象係16gb ddr3 2133MHz
用緊tuf b550m wifi ,但係唔知點解用唔到bluetooth,明明已經裝哂driver
佢寫"藍芽在該裝置上不可用",求教🙇
油2 meshify 2有貨
我喺第二間買咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞