[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(256) 睇#1保你全家平安

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
講低Budget 用途 用咩Mon(1090/2K/4K) 有咩特别需求
完全新手想砌機,睇左法奥個d list...都無從入手
講低Budget 用途 用咩Mon(10901080/2K/4K) 有咩特别需求
5600X + 3080 其實好啲
3080唔想等同埋如果你打算喺法奧落單的話就買Gigabyte
睇#1
玩咩多

再改上埋5900X
你就返自己筆直
5600X其實都好夠用
更新bios未丫?
見你比人講兩句就心郁,不如你定個budget 同用途出黎
同埋打機想開到幾多啦
我已經更新咗一次,但係都係冇畫面
巴打想問下3400G 同 4650G 用落大分別嗎?
因為兩粒U其實爭六百幾蚊
同埋點解可以用緊120w
我用緊依個箱
1 x In Win Chopin Mini-ITX — Black
價錢:$699

總計: $699
https://www.faroll.com/customize#MTAzNw
佢內置得150w牛

4650g 係多兩核,gpu 高hz啲+ram上到2000
咁你用邊塊ITX版呀?
giga b550
你唔好用,你會後悔
我呢家頭都痕埋都唔知點砌好
Ram 就買左黑Ram 32G, 唔係sodimm
因為部機主要BT 4k野黎睇多, 所以要預買個8T HD
giga b550i 伏係邊
係咪有得屌柒悠二
我budget係6-7k (我已買左個evo 970 2tb)
打算用g9 32:9 個mon
用途係文書處理,打下football manager , 睇下netflix同波咁

btw, 我想個機箱識入面識發光,好似型d
你想個case 幾大幾細先
度左先
左搵箱
又唱衰我哋技姦
可以既話越細越好, 其實有冇D好細箱放倒mATX版
ITX就預左無可能, 因為要放隻 3.5" 8T HD
我呢D只係砌機果排先會睇番D電腦野, 砌完就三四年唔睇直到有需要換機先會睇, 所以D電腦資訊已經脫晒節
一開始,攞起塊板,好重手,feel唔會咁伏啦

點知到裝m.2就中哂伏要同設計師心靈交流,先裝到塊m.2甲
#1 copy 條拎黎問 or 改咪得
有冇巴打會選擇關windows defender smartscreen
因為資源需求好大
有冇睇左說明書先做
買個時到知個bios好伏
點知一用,個bios 界面係咩都冇少到哭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞