[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(256) 睇#1保你全家平安

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
問多樣嘢sfx牛750w 係咪得corsair呢隻,我見faroll個網得呢隻同另一隻無link無相嘅cooler master仲要訂
msi gaming x trio3070同ventus系列嘅3070有咩分別
厚排就唔好硬塞NR200
唔會爆嘅
gaming x trio有rgb, 靜D涼D咁
明白哂 thx

同場追問msi啲display card係咪唔可以刷bios? 只可以用官方啲software超頻?
咩底板
新手一問
岩岩拎到粒5900X
配左Corsair VENGEANCE® LPX 32GB (16GB X 2) DDR4 3600
舊機有對Corsair VENGEANCE® LPX 32GB (16GB X 2) DDR4 3000 MHZ C15
係唔係唔好隊埋對舊ram 上去
行3000 MHZ
底版用緊ROG Strix X570-E Gaming
唔該巴打
想請教下大家
ram行3200CL16好定3600CL18好
用緊對雜牌xmp3200cl16
諗緊超唔超上去
請想問一下下面個list打2077 4K + VR夠唔夠玩
有冇地方有伏
(自從轉會apple 十幾年未彻過機, 但買唔到PS5決定自己砌)

本身用緊 ASUS Rtx2060 i510400f ,純粹手痕機箱玻璃溫度低啲,Noctua NF-A12x25 PWM 120mm 風扇同hyper212單扇版夠唔夠?
條RAM上3600
AIO你唔係買280/360排不如買番塔散算
可能壞底板
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞