[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(256) 睇#1保你全家平安

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
屌 個icon係李斯
5600x用番b版啦唔洗x570
d錢拎去變1tb ssd
ram唔好用corsair轉crucial/gskill
psu 唔知nzxt點但我見呢到多數fsp/tt/corsair既
唔準你咁話asrock
相信係因為送ssd
沒錯
唔該曬師父
GIGABYTE
ssd samsung kingston 2揀1啦
唔該師父
1 TB SSD
一仟以下KINGSTON
一仟以上SAMSUNG
咁送ssd係幾抵玩嘅
b550 + 970evo plus 500gb都已過過左個數
NZXT C系應該都係Seasonic代工 10年保
鐘意個牌子可以買 不過大部分人都係買返大牌子
GIGABYTE上個星期先有人炒BIOS
hdd 呢 d 小問題
發現 ssd 唔夠用先再買都未遲

如果真係咁做既砌既時候走定多一條 sata 電源線
Asus 同級或對上係有邊幾塊揀?少少over 個筆直都ok 既
因為用過Asus 同Asrock,比較有信心
之前自己揀Asrock Taichi 貪佢有8 個Sata 同Support hotplug,可以用返舊HDD 好吸引我
最少都要x570-e
再上就c8dh
如果係我可能tuf b550 / b550 tomahawk 自己問500gb ssd算
如果io 夠用的話
我曾經諗過貪佢隻SSD 想買佢塊板先再念其他野
GIGABYTE
咁送ssd係幾抵玩嘅
b550 + 970evo plus 500gb都已過過左個數
GIGABYTE上個星期先有人炒BIOS
如果係我可能tuf b550 / b550 tomahawk 自己買500gb ssd算
如果io 夠用的話
我下個月都諗住 56x + x570 tomahawk wifi

有咩 b 板有 Wi-Fi好用
msi gaming edge Wi-Fi, b550 tomahawk (無 Wi-Fi), Asus b550-f 都平唔到幾多
邊度有送 ssd
咪TUF 550M WIFI
再上一級就你講呢幾隻
https://hk.aorus.com/event-detail.php?i=1730

我見有呢個Promote,唔係黑5 買左連SSD 都會心郁郁想用佢既板
GIGABYTE X570有SSD送
要問鋪有冇
想問 5600x + asus tuf 3070 應該要揀 750w定850w?
同埋問埋 fsp冇貨 用antec得唔得?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞