[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(256) 睇#1保你全家平安

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
今晚返去上返個原廠散熱器試下
唔該巴打
Crucial MX500 500GB 2.5" SATA3 3D NAND TLC SSD

$425
2070S換邊張都唔抵
咁好啦
攞舊錢去換2k 144hz mon算
打開機箱咪睇到底板
上面有型號
thanks
i5 4460
16gb ddr3 1600 ram
gtx 960
550w牛
想問下換二手張1060定1660s /ti會好啲
定索性重新直接砌過部配3060ti
Thx
小打機, 睇戲多. 等唔到3300X 差唔多既用邊粒好?? 我只係配1660 SUPER 同B450板. 唔通要貫3100 ??? 請問有咩意見??謝謝
砌過部
一係上3080 一係下年有3070 Ti 你再睇下
收到
我覺得睇下你玩咩game 先,我個部i5 4570,16GB RAM 由gtx 760 換咗1070 都覺得夠用。不過我都係用黎玩下機戰V,trine 4,唔係咩大作,我諗住等多2-3代cpu先成部換,等牙膏廠同AMD 出玩多陣肯定拎新科技出黎,到時就枱機用家喜訊
同埋4核打機都無咩問題都唔係樽頸所在,如果你覺得而家張display card 唔夠打3A 大作要換的話要計下隻牛夠唔夠電比。
針腳灣左gg, 買過新cpu啦
正常應該唔關cooler事掛,就算過熱都無理由快到連開機畫面都未著到就過熱。講緊5000系工作溫度成90度,呢幾日天氣又咁涼

你有無摸過粒U有無發熱?如果粒U仲係涼嘅證明根本無運作過
冇熱過 全程都係凍
1 x AMD Ryzen™ 5 5600X
價錢:$2,499

1 x ASUS TUF GAMING B550M-PLUS Micro-ATX
價格:$1,099

1 x Crucial Ballistix 32GB (2 X 16GB) DDR4 3200MHz C16 - Black
價錢:USD 90(Amazon)

1 x Toshiba DT01ACA300 3TB 7200rpm 3.5
價錢:$520

1 x Samsung 970 EVO 500GB M.2
價錢:USD 39.9(Amazon)

1 x ASUS TUF Gaming GeForce® GTX 1660 SUPER™ OC Edition 6GB GDDR6
價錢:$1,999

1 x Antec NeoEco Gold Zen Series 500W 80Plus Gold
價錢:$479

Case 想用 SilverStone SG02-F 但唔見faroll有 (因為枱得~33cm高放機)
(用itx好似版方面好似貴好多咁)
有冇問題
其實都預左有機會要買過粒 但都係想排除晒所有其他可能性先落手
宜家塊老母板都唔知係咪運作正常

其實可唔可以托去腦場叫佢哋幫我check
大部份game eg. darksoul, fallout4 同bio7 開最低畫質都順
呢排買咗the evil within 2 同ff15但lag到唔想玩 先打算換張GPU
其他件又用到 唔係好想成部換,想睇下邊張舊卡可以換黎用多幾年
睇過隻牛應該都夠用到10同16系gpu,20系以上就要換過隻牛
我唔係好熟Amd 啲cpu,如果齋睇benchmark 其實3100(765),3300x($999) 同3500x($1090) 都係差2千分以內差距,個價錢又唔係差好遠。睇你用途好似粒cpu 未必要用到好勁,好似3100 都夠用,如果你想好少少效能又唔介意貴少少不如上3500x or 3600($1470)。
你板同GPU已經在手定準備買?
如果買新機不如講個筆直同用途睇睇
960同1660 super 效能都已經差好遠
你睇下條片1660 super 玩FF15 到唔到你要求
https://youtu.be/QhGtXmZIj5g
你呢家可以做嘅就係check多次底板個24-pin + 8-pin插好未,同埋重新裝過一次粒U睇清楚有無彎針仲有對好個三角防呆位

如果都係唔得粒U係香港買嘅就拎去舖check啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞