[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(256) 睇#1保你全家平安

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
唔插顯示卡300W都夠
底板首推Asus tuf B450m pro S
如果筆直有限先考慮其他
好唔該你先,過兩日落腦場睇睇
求各位大佬指教下
準備換電腦將1050TI DISPLAY卡 UP去3070
預算1萬蚊上落
- 會打機但應該主要PS4為主,所以新既大GAME未必會電腦玩 / 開到好勁 (買3070想用耐D)
- 平時應該係掛下ONLINE GAME(瑪奇) + 畫畫為主,想升到32 RAM 快D
- 希望可以用耐D,換一次電腦對硬件白痴黎講好痛苦 (太易俾人水)
- 我屋企比較大塵+放枱底,唔太確定散熱洗唔洗加風扇/要加幾多把 (以前D機就咁加1-2把細風扇都好似OK,但當然有機會佢爆左我唔知

下面係我試下自己執既LIST有無咩比較再好D既意見 / 問題
(未連機箱)
1 x Intel® Core™ Comet Lake-S i5-10400
價錢:$1,320
1 x ASUS PRIME B460-PLUS ATX
價錢:$959
1 x ADATA XPG SPECTRIX D50 32GB (2 X 16GB) DDR4 3600MHZ C18 RGB — TITANIUM
價錢:$1,100
1 x Seagate Barracuda® ST2000DM008 2TB 7200rpm 3.5
價錢:$419
1 x [砌機優惠]Kingston A2000 1TB PCIe Gen3x4 M.2 2280
價錢:$840
1 x Gigabyte GeForce RTX™ 3070 EAGLE OC 8GB GDDR6
價錢:$4,899
1 x Cooler Master MWE Gold Series 650W 80 Plus Gold Fully-Modular
價錢:$689
1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80
總計: $10,306

1. 機箱係咪隨便睇落去正正常常就OK?(放係電腦枱底,基本上佢識幻彩詠香江我都睇唔到
2. Cooler Master V Series™ V650 SFX — 650W 80 PLUS® Gold SFX ($689) 同 Cooler Master MWE Gold Series 650W 80 Plus Gold Fully-Modular 都650($895),價有差但見大家都話$1=1W 就OK,係咪平果款就得
3. 其實大塵係咪玩水冷會好D?之前出去黃金個個都叫我玩水冷
4. 我真係硬件白痴,希望大家指教下
https://www.faroll.com/customize#MTI0LDEyNTgsMzE5MSwzMzA0LDM1MDgsMzU2MywzNzU0LDM3Njk
1. 裝得哂你啲嘢咪ok
2.你嗰兩隻牛sfx同atx唔同規格
3.水冷都係有用風扇散熱 無關係
訂咩都無貨
謝巴打(雖然唔明火牛規格有咩影響
佢地講到水冷係大塵既唯一選擇我以為非佢不可

可唔可以再問埋值唔值加多幾舊升到Gigabyte GeForce RTX™ 3070 EAGLE OC
想問工作管理員 磁碟個行長期9X%姐係咩意思
呢部老爺機黎
1 x AMD Ryzen™ 7 3700X
價錢:$2,470

1 x Crucial Ballistix 32GB (2 X 16GB) DDR4 3200MHz C16 - Black (已買)
價錢:$682

1 x Samsung 970 EVO Series 500GB M.2 PCIe NVMe 3.0 x4 (已買)
價錢:$450

1 x MSI MAG B550 Tomahawk ATX
價錢:$1,310

1 x MSI GTX 970 GAMING 4G Golden Edition 4GB GDDR5 (本身有)

1 x Antec High Current Gamer Gold Series HCG 750W 80 Plus Gold Fully-Modular
價錢:$850

1 x Be Quiet! Pure Base 500DX ARGB Tempered Glass ATX - Black
價錢:$739

1 x Noctua NH-U12S 120mm SSO2-Bearing CPU Cooler
價錢:$395

總計: $6896

睇完巴打講之後執咗一執,大家畀啲意見
主要係底板同火牛唔知用咩好
圖一你點樣解釋
SFX 牛細隻 d
太細既機箱會入唔到 atx 牛
有筆直咪升 不過已經唔覺意搞到爆多2000啦
塊板 ASUS PRIME B460-PLUS ATX,唔係最多行memory speed 2933mhz,兩條ram 買到3600mhz 會唔會用唔太著?定係留待下次update既?利申新手LM等學野
多謝簡介,又認多樣野
執執下唔多覺但用得耐都抵既
現家電話求其都五六七千
我4650g用緊120w炸
u轉5600x
遲吓有錢應該直接換5800x
3700x我都係諗住搵粒2手用住先
除此之外張list係咪冇問題
唔該巴打
u12s壓唔到5800x
要上u12a先得
可以嘅話係會換5700x 但未知佢tdp幾多
同3700x一樣
咁我照用住u12s了
唔夠頂先加把NF-F12
唔該曬巴打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞