[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(256) 睇#1保你全家平安

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
5900x+3080 配邊隻itx板好?
Sf750好似週圍都無貨
小弟想砌部mini PC 用AMD 3400G 唔會打機,只係出倒4k 上下網/BT/Netflix

BF買左970 Evo Plus SSD + 黑ram 32G
想問有咩底版推介呀?同埋會加多隻2.5" HD for BT, 唔知火牛應該買幾多Watt 先夠,唔該晒
Asrock A300/X300
求教
你上官網睇spec咪得囉 實有dimension㗎
b550 asus
屌,A300/X300用notebook ram
你對ram都好可能用唔到
有無巴絲用緊SAMSUNG 980 PRO 1TB SSD?

有無跑分俾我依個窮人J下 羨慕下

係呀,唔係Sodimm 黎
如果唔買AS Rock 呢d 想問仲有咩推介
1 x AMD Ryzen™ 5 3400G APU with Radeon™ RX Vega 11 Graphics
價錢:$1,199

1 x MSI B450I GAMING PLUS AC Mini-ITX
價錢:$899

1 x In Win B1 Mini-ITX
價錢:$730

1 x Noctua NH-L9i 95mm SSO2 for AMD CPU Cooler
價錢:$350

總計: $3,178
https://www.faroll.com/customize#MjMwMSwyOTcyLDU3OCw3MzA
個機箱成隻大空船咁
無知一問係咪用itx 機箱就用唔倒原裝CPU 風扇架?

有咩好睇
要睇你用邊隻箱
itx都有大有細
有無限咩空間限制?
3400g 既原裝 好似會高少少,裝唔入
嘩 我準備要射啦

聽聞老母板要support PCIe 4.0先可以將980 PRO推到極限

請問用緊咩CPU同老母板

你開機要幾多秒?

Thanks

3950x
asus c8h
暫時得amd b550/x570先有pcie 4.0
開機時間無計啵我另一部機970evoplus我就感覺上快唔到好多
其實有限制嘅,有得細就最好
打錯冇限制先啱
我自己有部5600X同一部老爺i5
大家都用SSD部i5開機慢好多
我認為CPU重要過SSD
始終SSD而家大部分都已經快到無咩差異
數據load得再快都要俾CPU解決
兩秒同兩秒一意義不大
咁mATX會適合d
用slim mATX唔會比itx大
類似呢啲(唔係鼓勵你用呢隻)
https://shop.pegasus.hk/products/8344/gtr-s609-micro-atx-case
ok 呀,咁如果mATX 有冇底版推薦呀?同埋400watt 火牛夠嗎?
有冇巴打可以幫手望望有冇咩問題 有冇咩建議

本身部機咁啱壞咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞