[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(256) 睇#1保你全家平安

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
你原本有212
部機想玩多兩年移民再砌過
但1080玩新game開始唔夠做
想知3060Ti 550W牛夠唔夠
但個價炒到同3070一樣咁濟
噉我只出機背貓扇就夠?

212點都只係212
唔該
Antec High Current Gamer Gold Series HCG 650W 80 Plus Gold Fully-Modular
550W
1 x AMD Ryzen™ 7 5800X
價錢:$3,699
1 x MSI MEG X570 UNIFY ATX
價錢:$2,499
1 x G.Skill Trident Z Neo Series 32GB (2 x 16GB) DDR4 3600MHz C16 F4-3600C16D-32GTZNC
價錢:$1,680
1 x [砌機優惠]Samsung 970 EVO Plus Series 1TB M.2 PCIe NVMe 3.0 x4
價錢:$1,330
1 x (預訂) ASUS TUF Gaming GeForce RTX 3080 OC Edition 10GB GDDR6X
價錢:$7,399
1 x FSP Hydro G Series 850W 80 Plus Gold Fully-Modular
價錢:$1,069
1 x NZXT H510 Compact Tempered Glass ATX Case — Matte Black
價錢:$689
1 x Noctua NH-D15 chromax.black Dual-Tower CPU Cooler
價錢:$799
1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $19,244
https://www.faroll.com/customize#MTI2NiwyMzY3LDIzODgsMjU4NiwzMTk0LDM0NzcsMzY5NiwzNzcw
最新版本啦已經
係真係冇左個藍芽制
https://youtu.be/U84XGZuL1xw
其實我諗住學佢咁砌
不過真係驚5800x太熱
5600x又唔夠
同埋itx/matx老母板有支援前置usb-c好似唔多
如果冇分分鐘俾條女屌撚死
有錢就解決到
加左SSD 同HDD 會唔夠力推 真咩
佢地食好少電咋喎
裝置管理員有冇?
想問下香港有無賣mod cable? 定喺都喺喺amazon 間 cablemod 買? 想買d短既 8pin pcle cable
求推介簡約風matx箱(最好冇外露網紋有密集恐懼症

暫時睇過nr400 有冇其他選擇比較下
換完肯定可以再戰多幾年
其實點睇用幾多W
同埋唔係話水冷好D咩
不過我只系因為NZXT個樣幾靚所以楝
系你老母
多數無問題
最起碼一定有畫面
如果有問題再算
都係清driver/重裝
ITX 插唔到PCI E
你要check下火牛輸出電壓是咪正確
試下改用其他輸出位

唔好攞電腦既USB位叉電

俾完整list睇下,可能係隻牛太細
或者係老化左輸出唔夠
要睇咩牌子
部分有賣延長線
mod就唔清楚了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞