[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(256) 睇#1保你全家平安

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
自隊為敬唔好屌咁大力
先馬趣造IM
PS15
S100
CM S400
想問 3080,邊隻牌子較好?
ASUS
換了希望再戰5年
使唔使咁正字超人呀
只不過係voice input suggest 用系字
一時冇為意啫
自己再搵下90度頭有冇機
o11d mini
Define mini c

想問關於機箱風扇嘅問題
話說小弟諗住買rog b550 底版同td500機箱,我見個底版得3個機箱風扇插頭,但又見個機箱原裝就有3個風扇

想問如果要加多兩個風扇,一個喺後面,一個頂嘅話(另外想問埋咁嘅風流有冇啲咩問題?),係唔係要加分插器?
thank
清咁快手,我部i5 4570 3年前都由760換咗1070,都覺得重有排玩
冇呀,係咪得清cmos 可以解決?
想知條list有無咩問題 唔玩超頻個啲野

CPU: Intel Core i7-10700F

GPU: GIGABYTE GeForce RTX 3070 GAMING OC 8G GV-N3070GAMING OC-8GD

RAM: Corsair Vengeance RGB PRO CMW16GX4M2C3000C15

MB: ASUS ROG Strix B460-H Gaming

Cooler: Cooler Master HYPER 212 RGB BLACK EDITION

PSU: Corsair 650W CV Series 80 Plus Bronze Certified PSU CV650

SSD: Western Digital Blue M.2 SN550 1TB SSD WDS100T2B0C
求救
新機裝window問我放邊,我揀放SSD
裝完之後而家hard disk冇咗
點搞
有 intel
我幫fd砌
佢剩打機唔洗用黎做其他野
如無信仰打機5600x更佳
打機唔買K 都係5600X
10700K先有意思
Dcfever散賣
個HDD係舊野?
睇下bios係csm定uefi模式
睇埋boot次序有無認到HDD
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞