[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(256) 睇#1保你全家平安

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
佢好似問過咩分割硬碟
想知如果用返舊嘅SSD或HDD
係咪就咁插返落新機底板就得?
洗唔洗搞其他野?
屌原來係網黎 仆街
多謝先ching 不過唔玩光污染太多玻璃冇乜用
幾好wor
新手一問,本身550w火牛,3600+1660s,想換3060ti或者3070,乜都唔超,550w夠做嗎?
遲早都要換 尋日得閒拿拿林搞左佢算
上650啦
無計啦,都係想慳番幾舊水
因間唔夠火你慳埋果幾舊水都唔夠你蝕番轉頭
1 x AMD Ryzen™ 7 5800X
價錢:$3,699

1 x ASUS ROG STRIX B550-I GAMING Mini-ITX
價錢:$1,950

1 x G.Skill Trident Z Neo Series 32GB (2 x 16GB) DDR4 3600MHz C16 F4-3600C16D-32GTZN
價錢:$2,250

1 x [砌機優惠]Samsung 970 EVO Plus Series 1TB M.2 PCIe NVMe 3.0 x4
價錢:$1,330

1 x (預訂) ASUS TUF Gaming GeForce RTX 3080 OC Edition 10GB GDDR6X
價錢:$7,399

1 x FSP Hydro G Pro Series 850W 80 Plus Gold Fully-Modular
價錢:$1,099

1 x Cooler Master NR200P Tempered glass or Vented Panel SFF Small Form Factor Mini-ITX - White
價錢:$730

1 x EKWB EK-AIO Elite 360 D-RGB CPU Liquid Cooler
價錢:$2,150

2 x Noctua NF-F12 PWM 120mm Case Fan
價錢:$310

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $20,997

新手想問呢條list ok ma?
主要拎黎落電視打機
sorry 條ssd 係x 1 only
我買咗3070幾個星期
11月頭係terminal留咗3070/3080都仲未打比我
塊板上X570會唔會好D
都用到5800X 用B版驚D供電出事
chings 想問吓邊度買料+砌機一次過最平?已經有list
5950都得
用緊9400F remote desktop睇4K片好lag
想問下換5600X會唔會順好多

巴打呢塊嗎?
https://www.faroll.com/product/2640/asus-rog-strix-x570-i-gaming-mini-itx

其實我唔係好知個分別
Xigmatek Hydra M牛買唔買得過?
全模組750W 銅牌都係$429
通常高階板用料靚d供電會好d
5600x樓下會suggest用b板 樓上就上X570
都仲係無人理
唔該曬巴打
上網度完list落腦場再格價
好多野落到場會無現貨
現場優惠通常比網上多
鋪頭班懶鬼有優惠都未必即時update上網
去鋪頭出報價最直接
想知邊間最穩陣
張rx570風扇一邊轉一邊唔轉係未即係收皮?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞