[結局]【末日下的那些人:方舟爭奪戰】III—玉石俱焚,重奪/守護他們的未來

381 回覆
24 Like 2 Dislike
未死, 不過就
返埋聽日連假終於可出文
放工

【末日下的那些人:方舟爭奪戰】

作者: 陳立正 Vantablack

FB:https://www.facebook.com/vantablackstory

終章

曾經爭奪,已然遙遠的方舟

* * *

無法明白,無法體諒,即使在末日之前,人們依然沒法理解彼此。

即使擁有超越全人類智能的阿當也感到了這種未知性,他沒法理解反抗軍的決意,因為在他的計算之中—反抗軍沒可能獲勝。

既然沒法獲勝,就不應抗爭。

抗爭必然伴隨代價,但沒有任何勝算下一切代價也是白費,毫無意義,他們做這種事—可見人類是何等的無知。

但現在—話就不能這樣說了。

無數「沒有意義」「毫無勝算」的反抗疊加下,無數人挺身反抗方舟,終於—

「阿當,損毀報告!」

阿當道:「方舟完整度:99. 912%,外殼受到衝擊波而有輕微剝落,有感應器因震動而鬆脫,已經修復完成。」

「哼,佢咁做根本就完全無用!!」大嗓子的船長道,「風眼一到,護衛隊馬上就收佢地皮!」

「…我否定,按先前計算反抗軍無可能對方舟造成任何損傷,但依加方舟受損0.00088%,即使受損率極低,但呢個係由無至有既本質改變,請視為巨大威脅。」阿當分析,「我既計算已經唔再可靠,因為當時我並無計算出佢地成功令方舟受損,同樣地—我到現時依然未計算出佢地有可能獲勝。」

「佢地,有可能會贏?」船長面色一沉。

「無—係我既計算中。」阿當道,「但佢地剛剛已經成功推翻過我一次既計算。」

「你有咩建議,阿當。」

「只要係些微威脅,就要視為絕對威脅處理,方舟係人類唯一既機會,令人類文明係宇宙續存係我唯一既責任。所以,我的確有個建議:立即啟動發射程序。」

———————————————————————————

即使在貨輪的艦橋上,楊子平兄妹與楚思洛也能聽到外頭因狂風而捲起的浪聲。若有若無的遙遠浪聲,現浪濤而輕微晃動的休息室,三人之間的沉默更顯礙眼。

「只要個風一過,我就帶你地去方舟。」楊子平道。

日後那個人的死對楊子平造成了巨大打擊,進而使他陷入了完全失控的瘋狂暴怒之中—這種缺點同樣地完美遺傳到楊芷欣身上。

「唔得!」楊芷欣很快就從失去詠琳的哀傷之中走出來,但取而代之的是與日後哥哥一樣的暴怒,「我絕對要殺左個個大勝爺!!唔係,我唔會上方舟!」

以往凡事都一定遷就溺愛楊芷欣的他這次卻是寸步不讓:「報仇?!萬一有咩意外點算!萬一你有咩事點算!同我去上方舟!你自己偷偷地走出黎我都未同你計!」

但與那時不同,二人都是彼此的限制器,只要有對方在制止,事情總不會如那時步向全面狂暴。

「我,我都為左你咋嘛!你,你咁大聲喝我做咩啫!」她眼角又滲出淚花。

「我…對唔住。」馬上意識到自己可能嚇到妹妹(根本沒有)的楊子平收細聲線,「但係已經唔可以再浪費時間,我亦唔會俾你去冒險,你聽埋我呢次話可唔可以?」

「咁樣就放棄既話,我出黎到底有咩意義?」楊芷欣低頭道,「阿哥你都係上唔到方舟,阿洛更加因我而無左登艦權,詠琳更加…更加…我唔想咩都唔做,就咁走返去方舟…」

「…阿欣…」楚思洛輕輕摟住她,不顧自己隨時有可能被對面的楊子平一刀封喉。

「你要接受,妹。」楊子平閉眼低頭,他明白自己在對她說著多殘忍的說話,「即使係你,做人都係有好多時候係無辦法要接受。」

「登艦權或者係,事到依加都做唔到咩!但個個大勝爺,佢就係出面某度咋!好近咋!」

反而登艦權楊子平在為她處理中。

「依加無野比你上到方舟重要!」楊子平重申立場,「呢D恩怨就留返係地球,等個隕石炸到佢渣都冇啦!」

「你只係同詠琳相處左半日,我既痛…阿哥你點會明!我真係好想為佢做D野!」

「上方舟好好咁生存落去就係你做到最好既野!」但剛剛那一句的確是擊中了楊子平的心坎,他從未見過楊芷欣如此悲痛,如此崩潰,那女生對她來說一定是無比重要如家人一樣吧。

「又得自己一個孤令令咁?你又唔係度,阿洛又唔係度,等返我自己一個?」

「個個都係自己冷凍睡眠,有咩人係同你上一齊上方舟有咩分別?」

「唔制!唔制呀!」心智瞬間變回五歲的楊芷欣發爛,「我至少要為詠琳報左仇先!」

「救命…」楊子平白眼差點翻出了太陽系,深為自己平日太縱容她而後悔。

「你俾我任性埋最後呢一次得唔得?阿哥…」

「無可能。」楊子平決定這次要狠下心腸,「你做咩我都會就你,但我唔會俾自己個妹去自殺!」

「……」楊芷欣似乎知道楊子平這次是認真的,只能扁嘴不作聲。

「…等你上左方舟後,我會幫你解決佢。」楊子平道,「你唔需要為呢D人去殺人…我非常樂意送佢去地獄,但係一定要你上左方舟先,你信唔信阿哥?」

正當楊子平成功的時候,他卻不知道自己的如意算盤根本打不響。

走廊傳來視后的急步,大門打開——

「大勝爺打到黎啦!!」

貳.零.貳.壹

陳立正 Vantablack

後悔嗎?

許少傑面對那男人的質問,反而站直了即將崩塌的身體:「咩叫我害死晒佢地?!你以為係我叫佢地反抗,所以佢地先有呢個下場?!」

終結與開首交錯,這是他們的結局,這是他們的起點。

「人會反抗,呢個係人既本性!!」許少傑舉起散彈槍,「就算無我,佢地都一定會反抗到底,而且即使結局係點都唔會後悔!!」

眼前只剩末日,與等待末日的短暫餘生。

「做個了斷啦,許少傑!!」

「早就了斷左,依加我地已經無打生打死既理由——但我非常樂意係度殺左你!!」

槍刀交錯,硝煙在那天還是猛烈地燃燒著。

———【末日下的那些人:方舟爭奪戰】———

男人不滿意。

「咁算點?」

男人即使已權傾香港,家財萬貫,但眼前仇人的下場他絕不滿意。

「咁樣佢只係以為自己遭到不幸,遭到意外……而唔知道,呢個係報應!」

拉門—下車,仇人就在眼前。

「我要佢死前知道係我…係我既復仇,令佢有咁既下場,而唔係咩不幸意外!係佢當年做既事,令佢同佢既屋企人要有咁既下場!哈哈!嘿哈哈哈!!!」

表露身分的他,臉上的憤怒是少女前所未見,如從地獄爬回來的惡鬼。

「睇清楚!呢個就係正義!你所相信既乜野司法,法律,可以令呢D人得到制裁得到報應咩!上訴?司法覆核?翻案?我先唔要呢D,我要佢生不如死,家破人亡!!」

但他有這權利。

———【獅子山恩仇記】———

這只是某場災難的預兆罷了。

「千雪,好在有你。」她笑道。

「我係解咒師啦嘛。」白千雪的笑容一如以往的令人暖在心頭,「個時你都冇離開我,所以我一定會陪住你。」

扭曲的現實不如扭曲的人心可怕。

「你話架—」

能解決這問題的只有一個。

「白千雪既命係因為你先可以繼續存在,你無法使出全力—因為你既魔力要用黎供給俾佢同你之間既契約,你死,佢都會死。」

那麼代價也不容選擇。

「可以解決呢件事,只有靠我手上既"神器"去凌駕世界法則。」她胸有成竹道,「你幫我,我就會幫返你。」

———【職業魔法師II】———

短故,設定集,短文,試閱章節—

故事將會繼續延續,今年亦請多多支持。
獅子山恩仇記
依加先醒起今日星期五....
咦唔係, 即係尋日出左今日既文, 無出少, 訓得
好想快d睇千雪
辭左職未?
中央貨輪只有兩道登艦的鐵梯,貨物與其他東西都是透過起重架吊到甲板上。就在剛剛楊芷欣,楚思洛,楊子平,阿健與詠琳五人逃上船後,楊子平果斷的把鐵橋收回船上,使登船的控制權在船的一邊。

「然後佢地就用起重架上船,有病啊,出面十號風球啊?!」

「唔係,依加先係十號!」楊芷欣馬上修正哥哥的看法,「阿哥,你睇!風變弱!係風眼!」

楊芷欣突然回復精神的原因很明顯:仇人來到了門口。

「開火!!」

「砰砰砰砰砰!!」

船上偽天使的手下向起重架開火,貨櫃爆出火花,但因為距離太遠子彈完全無力,更別談傷到站在入面的大勝爺一分一毫!

「起重架要人操作,即係佢仲有手下,喂天使!」楊子平喝道,「叫你D人警戒船既其他位置,佢地可能潛泳過黎,可能搭梯,唔好被個起重架吸引晒注意力!」

「知啦。」婦人道。

「其他人準備迎擊,甲板上好多貨櫃,槍械既優勢未必係絕對,佢一埋到身既你死硬!二人一組行動,保持通訊!呃…小心腳底。」

「嗄,點解係你指揮啦…?」某個不知名的天使手下問道。

「因為我同佢交過手?咁你有冇更好既意見?!」

「問下啫…」

楊子平對外的冷漠與對楊芷欣的溫柔節然相反:「妹,你留係度,邊度都唔準去。喂,你,睇住我個妹,佢有咩事既我實唔放過你啊!」旋即他要面色一轉,袖中滑出短刀,「呢把刀俾你,用黎防身,把刀好好好好利,小心唔好傷到自己。」

那不是平日用作暗器的飛刀,而是楊子平作為「文雀」的看家兵器,可以順暢地在衣袖間穿梭,挑刺砍斬都極為順手的一對銀刀,正是那荒師傅鄭婆所贈的一對好刀—附楊子平特製妹妹專用刀套。

「下?!我都要一齊去!我一定要將個個大勝爺…」楊芷欣把刀套掛到腰間,但又馬上拔出!

「去你老…咳!唔係,阿妹,點解你身邊所有既人勸你唔好接近危險,你永遠都係咁唔聽人地講?!」楊子平決定放出絕招,從楚思洛的描述,霍詠琳身上的筆記,楊芷欣的描述之類他已了解這段時期她身上發生的事。

「我…」

「詠琳同楚思洛當初係咪叫過你唔好參加方舟遊戲?」

「……」楊芷欣一呆,接著那是所有表情消散的剎那。

詠琳不是力阻過她了嗎?

楚思洛不是勸退過她了嗎?

難道現在這情況是…

「唔係你既錯,我只想講呢D野我做就好—」他壓下少女手上的利刃,「你既未來唔應該被呢D野沾污,反正我到此為止,就由我黎啦。俾我縱容埋你最後呢一次,好唔好?」

「阿…哥,你唔會到此為止!一定唔會!我唔會俾你到此為止!」她想起那本還沒看完的時間簡史,捉住楊子平生怕他會消失在自己懷中。

「當然唔會,我仲要送你去上方舟。」楊子平笑著刷去她的淚花,輕輕把銀刀套回刀套中。

「…阿,阿平。」楚思洛道,「使唔使我,我都去埋幫你?大勝爺既話,我應該可以…」

「你要睇住我個妹,無野俾呢件事重要。」

楊子平放開楊芷欣,輕輕把她推到楚思洛身邊。

「但…」

「我之前有班同事—我地每人負責唔同既職責。」

如果楊子平沒記錯位置,東西就在那兒附近。

「而當中負責戰鬥既只有兩人—我,同一個用左輪槍既人。」

404末日小隊之中—分別有偵探,視后,作家,N展,槍王,文雀。

「當中,負責動武既係佢同我。」

六人當中,只有文雀與槍王具有戰鬥力。

「而佢係負責正面攻擊,正面拔槍靠極速既腰射將敵人解決。」

文雀不擅長正面對決,喝酒後和N展拗手瓜的他甚至被秒殺,N展平日要搬動沉重的零件臂力比他強得要多。

「換句話說—」文雀雙目燃起寒芒,殺氣恬靜如一片死寂,「除左正面交鋒以外既所有戰鬥都係由我負責。」

窗外同時閃動雷電和爆炸火光,接著略慢的爆炸聲與雷聲化成一道轟嗚響徹了風眼內的晴空,文雀逃到船上收起的可不只有登船鐵橋—還有不同類種的詭雷陷阱。

阻止楊芷欣下去甲板的原因除了她的安危外,還有楊子平可沒空閒為她點明每一個陷阱所在的位置。

「你空降到我既天羅地網中間就正中下懷。」
截然相反

對唔住我係垃圾
文?
岩岩放工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞