[結局]【末日下的那些人:方舟爭奪戰】III—玉石俱焚,重奪/守護他們的未來

381 回覆
24 Like 2 Dislike

我諗唔會有人唔知咩係菲林架可
詠琳
史上最大風險出文
「一定要幸福,阿欣…」詠琳輕輕印去她的淚水,然後牽起她的手,「…我其實…嗯,只要你幸福,就係我存在過既…印證……」

身為作者,我黎講出呢度既真相

「…我其實…」之後被省略左既一句係:「愛你。」

詠琳雖然無正式認定自己係雙性戀,但佢對楊芷欣既感情已經超出左朋友,亦唔係家人,而係愛慕。

呢個亦係佢失去易哥哥,依然跟住楊芷欣既其中一個原因。

佢既心態係尋找取代品/精神寄託而鐘意楊芷欣,一直都係度追蹤前輩背影既詠琳同樣地欠缺平輩既朋友,就同身為天才既楊芷欣一樣(二者原因雖原有所唔同,但結果一樣)

本來我已唔撚理—至少我寫個時,我賦予生命既霍詠珠係漸漸鐘意左楊芷欣,所以我本來都打算係今日既更新令佢可以表白自己既心意,亦係我上面所講既風險—被人話左膠,強行加入LGBT元素,但係我唔係為加而加,好似加左個故先政治正確咁,而係我一直寫既時候角色自己產生靈魂漸漸愛上另一個角色(如果我係要加LGBT既話當初根本唔會有易哥哥呢段往事)

我講過,角色係故事推進既時候會有自己既靈魂,漸漸愛上楊芷欣既霍詠琳就係咁,我本來身為作者想俾機會係最後佢向楊芷欣表白,結果—

佢阻止左我

呢一句係詠琳同我講,而唔係我VANTABLACK既諗法。

「我唔會表白,阿欣咁樣同阿洛幸福落去就好,我唔使講出黎。」霍詠琳(本人)

然後牽起她的手,「…我其實…愛你。」 呢一句被詠琳親自制止,改成最後既版本,佢唔表明自己既心意而令二人可以幸福落去,

所以我上面講左話有風險(被人話左膠),但最後都冇寫出黎,唔係避諱D咩,而係詠琳自己既決定
快D出完文返夜城
二人初次見面的時候,是一個昏暗的黃昏。

下班時間過後,高層們早就離開了總部各有各精彩,茶水間水靜鵝飛,鋅盆水滴聲滴到盆底發出的「滴滴」聲清晰可聞。男人坐在窗邊,旁邊就是添馬艦地盤,正在塵土飛揚的趕工,即使聽不到聲音也能看到漸漸亮起的地盆探射燈,大概是新的政府總部工程追趕最後的進度吧。

「叮叮」兩下,咖啡匙清脆地撞擊杯底後被男人抽起,白砂糖完美地溶解。

他姓齊。

另一人走進了茶水間,他先是打量了姓齊的一眼,接著視線馬上被鋅盆的滴水吸引。

「…」似乎認為是姓齊的沒關緊水龍頭,男人走到水龍頭旁邊用力一握,勁道之大使水龍頭發出「勒」一聲,除了這人身負絕藝外似乎也和他剛剛完成聽證會的心情有關。

「你…就係齊SIR?」他靠在水龍頭旁邊打探。

「我係。咁你係…」

正常來說,他應該說自己是「某警區,某部門,某隊某督察,GOOD AFTERNOON SIR!」之類的對白。

「我姓華。」

日後人稱他是方舟護衛隊,玄武師團的華隊長。

「華督察。」齊老大點點頭。

「唔好怪我,頭先聽證會上你已經暫時被停職,你唔係我上級。」

「…都係一句啫。」齊老大笑道。

「你頭先似乎無認為自己做錯。」

「我做錯D咩?」齊老大輕呷一口咖啡,但雙眼一直瞪著華SIR—為方便博物館的來訪者,本記錄將繼續以倒數時期和末日時期的稱呼來作為二人的名字。

「齊太因為你維護正義而被黑幫尋仇…我感到好遺憾。」他冷冷的道,「但係你將佢既情報故意洩露俾佢江湖上既仇人,令佢既仇家係個場婚宴上出手攻擊,你覺得…咁樣利用返黑幫無錯?」

「我記得白頭秦既行蹤雖然無咩人知,但係警隊資料內並無機密級別。」齊老大道,「我向任何人講都唔算失職。」

「白頭秦被人扔落樓……」

「應該係佢仇家做。」齊老大道。

「婚宴變殺人現場!」

「係江湖仇殺!」

「利昌護衛既人被槍傷!!」

「拉人我記得係你地O記既工作下嘩!!」

「你咁樣係利用佢既江湖恩怨!」華隊長喝道,「係!你無犯過一條法!!你無犯過一條警察通例!!但係咁樣係咩警察!!你咁樣叫伸張正義咩!!」

「正義的確係得到左伸張!!」齊老大吼回去,「被白頭秦害過既人得雪,被白頭秦害緊既人甩難!!作惡既人得到報應!!有乜野問題啊?!華!督!察!!」

「問題在於過程!」華隊長氣得解開領帶,激動的心頭在劇烈起伏,「查案,拉人先係我地既職責,咁樣同私刑有咩分別!」

「如果制度係有效既,白頭秦一早就應該坐緊監!」齊老大道,「再者,收風,放風,一向都係咁做,使唔使下下上庭拎手令?!」

「一向都係咁做,唔代表岩!」華隊長道,「你咁樣做實在太卑鄙!!」

「榮耀唔代表正義!」齊老大道,「你有不滿既可以向監警會投訴,我永遠配合調查,如果你可以指證到我做錯左D咩,犯左邊條法,邊條例既話!」

「……」

華隊長握拳,氣得滿臉通紅。眼前的人為了自己的正義,利用了體制外的力量,制裁了惡人,但是這說得上是正義嗎?沒經過米蘭達警告,沒有給白頭秦沉默,辯護,求情,得到審判的機會,就這樣被仇人在酒店的天台扔到樓下,這種算是正義?

「你同我都好清楚白頭秦係咩人。」齊老大道,「你自己好好諗下,點解佢一直都逍遙法外,佢死左對街頭係一大福音,無數被佢逼上絕路既人都會得到重生既機會,我唔敢講自己係正義,但係我做緊正確既事。」

「你問得好。」華隊長道,「點解佢一直都逍遙法外—呢個問題就係關鍵。」

「哦?」齊老大倒有點興趣了。

「警黑由港英時期已經合作,四大探長,呂樂,藍剛,韓森,顏雄都係個個時代叱吒風雲既四大探長,個個時代警隊有35%既人有黑社會背景,為左上位甚至出現警察向黑社會買案返黎破既事。呢D事,係白紙黑字既歷史。」

「咸豐年咁耐既事提黎做咩。」眉目間倒是有點欣賞,甚至現時的高層也不太去思考這歷史。

「係咸豐年咁耐既事就好—估唔到依加都仲有呢D事啊,齊SIR!」華隊長痛心疾首道,「放風,收風呢D踩界行為,證明警隊同黑社會仲有關鍵!我知道你地有好多所謂既針—只係江湖中人,佢地利用警隊打擊其他字頭,而警隊又利用黑幫去打擊制度難以打擊既字頭—好似你對付白頭秦咁,呢個就係點解佢可以逍遙法外既原因:因為佢對警隊仲有利用價值!」

「…聽聞,O記的確同黑社會有來往。」齊老大道,「但我諗你係條街問10個人,9個都知,唔係咩新鮮事。」

「我地唔係要反罪惡既咩!點解最後會變成同罪犯合作?!」

「十個罪犯,我地同一個罪犯合作,可以打擊其他九個,何樂而不為?!」

「唔可以!」華隊長再次激動起來,「唔係結果—而係過程有問題,過程就係警隊同罪犯合作!問題就係呢度,那怕最後你地打擊左幾多個罪犯,同流合污就係同流合污!!」

「如果唔同個一個罪犯合作,靠我地單打獨鬥最多只可以打擊五個。」齊老大沒有激動,反而有點欣賞眼前的華隊長,「另外五個人就真係逍遙法外—你想要咁既結局?」

「咁樣都無辦法,政府應該提供資源俾我地,係唔同流合污既前提下都可以完美打擊10個罪犯!」

「問題無變過,華隊長。」齊老大笑笑道,「政府好樂意你同一個罪犯合作,達成打擊9個罪犯既結局,然後慳返D資源去其他地方。」

「估唔到個個橫頭都已經係咁,我以為你會唔同。」華隊長失望的說。

「有咩好唔同—結局就係社會罪惡率下降,即使係你口中既同流合污,市民可以安居樂業,呢個就係唯一,亦係最好既結果。」齊老大一邊說著這話,神色倒是黯然。

「過程點都好?」

「點都好。」

齊老大仰頭飲盡咖啡,杯底的白陶倒映他已有點蒼老的眼神—自己當年與另外那兩個人分別時說過了吧:伸張正義,守護我城。這小伙子,有點自己當年的樣子—就是頭髮少了點。

「……喂,華督察。」齊老大走到水龍頭旁邊,「唔好俾我影響到,時代不斷變緊,伸張正義唔止一種手段,用你認為岩既方法去做。」

接著齊老大握住剛剛被華隊長扭得緊實的水龍頭,輕而易舉的反向扭開,清晰的水流出,杯底濃而濁的咖啡渣一時間與水合而為一,水也由澄明變成啡色。

可是清水不斷注入後,啡色漸漸被稀釋至完全不可見,最後杯中只剩下清水。

「唔錯。」

齊老大自言自語一句後輕輕把水倒出,把杯子掛回架上,走出茶水間的他輕拍華隊長的肩膊:「只要你堅持到最後,無人會話你錯。」

多年後的末日,他同樣也沒有改變過一分一毫:利用甚麼人也好,只求正義得到伸張,不問方法,不問過程。

不追求回報,不看結局的人可不只許少傑一人。

那怕結局不利於眾人或社會,但過程但求問心無愧,去做自己認為正確的事——在末日下還燃燒著這沸騰熱血的人,也不只許少傑一人。

電話被接起。

「齊SIR?」

第二方舟防線的陣地與獅山十字會的基地被無線電接通。

「反抗軍既斬首行動交俾我。」齊老大道,「你地要點做隨你既便。」

「哦?我地唔係殺人唔眨眼既方舟護衛隊,你同你D特務幫我地做乜?」

「你地殺人眨唔眨眼我唔知,總之先堅持,反抗軍我既人會解決。」

「一如以往神通廣大啊齊老大,今次又做左咩唔見得光既勾當?」

「當然係乜都無。」齊老大笑道。

「唔使你講我地都會堅持!!」華隊長喝道,「呢班只係想全世界一齊死既惡徒,我一個都唔會放過!!」

「你當年又話過程一定要正確?你好似逼佢地上戰場?」

「為左未來,用性命去死守方舟有咩問題?咩都唔使付出就有方舟上難道係正確?」

「你有你道理。」齊老大道,「就等我地做得好好睇睇。」通話結束。

方舟戰爭是必然發生的。

即使許少傑搶到方舟,他的分配方法也不可能令所有人信服—根本沒人能。

到時候第二次方舟戰爭就會爆發。

接著是第三次,第四次,第五次…然後末日降臨,方舟852起飛失敗,沒人能得救。

那麼思考一下吧:既然方舟戰爭一定會發生,那就只給它發生一次。如果許少傑得勝,方舟戰爭會不斷爆發—所以方舟戰爭只能以方舟一方得勝為結局。

重申一次:為了減少傷亡和成功發射,方舟戰爭只能以方舟一方得勝為結局。

既然方舟戰爭只能在第一次結束,並以方舟一方戰勝為結束,那麼減少最大傷害的方式就是使它盡快結束,但擊敗他們的時間點要精準,好使戰敗的反抗者不容再起,必須是一敗塗地的慘敗。

結局早已注定了:許少傑必須戰敗。

「零號,斬首行動開始。」
其實寫呢價值觀既對撼我爽過寫打戲爆破飛車
當然都因為的確思考過好多
晚晚卡關
槌妹
未放工
補文
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞