[結局]【末日下的那些人:方舟爭奪戰】III—玉石俱焚,重奪/守護他們的未來

381 回覆
24 Like 2 Dislike
唔會太遲
新故預告同開故既時候會放返係呢個POST
如果出書,第一卷正傳就係去到赤柱聖域篇,前傳就係末日法庭篇…睇下字數會幾多
等買
邊有錢 統計下字數籌旗有冇人預購先知
放心 我覺得係promotion問題 我覺得作者建立世界觀同描寫人物係有一手嘅 我覺得末日故係deserve更多人睇到
完故蒲頭,感謝作者分享。

Be honest, 我今次中間有好一段時間甩咗無睇段故,
但感覺到你嘅創作力同表達能力亦越見成熟。
希望你之後嘅新故,
可以繼續承繼“末日”系列同魔法師系列嘅表現及精神。
我作為讀者當然會繼續支持你的。
(support Patreon呢的就梗咖啦,
有出書眾籌計劃記得出聲,一定support!!)

總之一句講曬,繼續努力啦!!
diu 冇文
寫緊設定集個D, 新故未有FEEL
寫住D唔使FEEL既先
聽日預告,你地上面講架咋
快d寫文呀樓主
預告呢?
返緊工都出文
quit左就要加更
好呀
在床等
心急人上
大家好我係陳立正VantaBlack

多謝大家對於末日後的那些人:方舟爭奪戰既閱讀

係連登主連載已暫時結束既依加,我亦開始對之後既創作磨拳擦掌。

睇黎作為一個寫故佬,只寫好個故已經唔夠…上面同FB大家話個故咁好睇點解咁少人睇實在令我相當唏噓,末日前傳我用既心力比第一個故更大,出到黎既成品我亦更加滿意,所以反而少左人睇我自己係覺得可惜的。

但係個故唔完都完左,抱住過去都冇用,既然係咁容我向各位宣佈,我既Patrons亦正式運作啦!

除左之後既連登日更既主連載外,Patrons上會有週更既副連載,亦會有設定集,IF線,散文,書評影評等等既文字,Patrons分成兩個級別

獵戶北斗
$6.50 per month(美金)
睇副連載同影/書評,亦有連登主連載既搶先試閱,你當每個月請我食個LUNCH

獅山十字
$10 per month(美金)
除左上面既連載同影/書評外,設定集,IF線等等錦上添既文字都會有得睇晒,反正我寫既所有野都可以睇晒,每個月請我食一餐晚飯既價錢

以下係副連載(週更)既連載預告,Patrons有一模一樣既文字,而第一篇今個星期日亦會放Patrons被所有人免費閱讀。

當然連登既主連載獅子山恩仇記我仲諗緊,大約三月尾會開始連載,主副連載同時進行,鐘意我寫既野歡迎資助下我,多謝

Patreon:https://www.patreon.com/vantablackstory

————————————————————————————

預告

————————————————————————————

正如當日他所說的一樣:無原無故有五個女生與我一起住,一定是有伏。

我知道,我當然知道。

但是作為一頭雄性生物,有可能拒絕嗎?!

有可能嗎?!

「所以你依加咪黎搵我呻囉UCCU。」他一邊輕嚐枱上的啤酒一邊恥笑道。

————————————————

兩層連天台獨立村屋。

地下是客飯廳,廚房廁所,兩間睡房。

一樓係三間睡房,小偏廳,一間廁所。

天台就是天台,還有那隻肥貓的玻璃屋。

「簽左就兩年內冇得退租,因為是但一個退租其他五個人都租唔起呢度,阿正,差你。」

她把筆遞我面前,我簽了下去。

回想起那是魔鬼的契約。

……那有這樣便宜的事呢。

她們五個是中學開始時的好姊妹,當初背負這樣多目光流言混入這圈子就是為了追其中一個吧,當然都是當年的事了。看著雀躍的五人,我那天也只是笑笑,當然因為我那時不知道日後的各種災難。

不是所有問題都會放在眼前。

不是每個人也會向別人求救。

「相見好,同住難」,同五個女生同住更是難以加難。

然且—

「然且佢地仲要有男朋友?!」他拍桌,附近的人都為之側目,「無可能!無可能!你一定係中計!佢地五個夾埋黎呃你錢…?但,但俾人呃錢就有五條女同你一齊住,反正你又未拍過拖…都好呀!都好!」

他拍我肩道,懷疑醉了。

我苦笑,抱頭,即使是這樣—

總不能看著她哭吧。

總不能看著她去死吧。

總不能看著她被殺吧。

「你聽我講。」

這是一個可能發生在你身邊卻看不到的故事。

【與五個女生同居不是想像中的美好】

作者:陳立正VantaBlack

每週日更新,所有會員級別可以閱讀
等多陣
伍叫口號「願粹我命」,庭內有人和應「捍衛我城」;伍再叫「全民自救」,庭內有人和應「打破宿命」。庭內保安多次阻止市民叫口號。

文呢?
個missy做乜扮返工
寫緊, 每星期日UPLOAD

—— 最 終 預 告 ——

有法可依。

有法必依。

以法限權。

以法達義。

「達至公義,就係法律既最終目的。」

「而法律,只係達到公義既工具,我地要追求既唔係法律,而係公義。」

「咁樣又咩係公義?」

「好人有好報,惡人有惡報。」鄧泰思走向倒在天台上的仇人道,「好似你咁啊,惡人。」

陳立正,完全新作

惡鬼從地獄中爬回了獅子山下,恩仇盡在眼前。現在的他已經脫胎換骨,這是借來的矛,這是借來的盾,只有無盡的復仇心屬於自己。

「今後請隨便命令我,鄧先生。」侍女半跪地上,「你既恩仇就係我既恩仇。」

「返去辭職。」

「嗄?」

「我唔要你服從其他人既命令,除左我之外你無需要聽其他人講,佢地被你既人工,福利,一律我會提供三倍。」

酒會,遊艇,會所,男人所到之處,所及之人也要被其怒火吞噬,十六年的憤怒將會把眼前一切焚燬,甚至自身。

「你咁樣做係私刑啊鄧泰思!」

「拉我啊!」他道,「係啊!你知道我係做緊錯事,你所相信既法律可唔可以制裁我?!我叫你拉我啊!!」

手機重重擲到恩人之女的掌心,他道:「唔得呀?奈我唔何啊?就好似當年佢地咁,法律都奈佢地唔何,所以我先要返黎要佢地陷家產!!如果你咁相信法律,點解法律十六年前咩都做唔到,依加又咩都做唔到?哈哈!!哈哈哈哈哈!!!」

將法治精神普及到這個文明,《憲法學導論》的作者的戴雪教授其雕像正在律師樓凝視這一切。

人犯罪後被法庭判刑,這是公義。

犯罪者被法庭制裁,本質上即是以法律之名為受害人復仇,使其得到報應。

只是這個男人不需要高高在上的法官大人代勞,他要自己動手。

男人已經被世界遺忘的真名為鄧泰思,洋名是Edmond(愛德蒙),瑞士銀行中的假名為獅子山伯爵。

三月二十日:Patreon 搶先試閱

三月廿七日:連登連載開始

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞