有冇驚恐症過來人入黎傾下計(2)

742 回覆
10 Like 1 Dislike
咁點算 係咪嗰排都係咁發作然後自己又唔知咩事
係呀,call白車去到醫院又無事
跟著又番屋企
唔太嚴重其實都係靠自己
係架,心態好影響
排得嚟都好咗
天氣熱又嚟料
飲啖水買枝寶礦力 行慢啲 第心跳無咁快
無事嘅
岩岩輕微發作,以強勁嘅意志力抵擋成功
想問恐慌症有冇誘因,定係會自己無啦啦發作?
試過好幾次遇到突發事情/會影響情緒嘅事就突然心跳好快,全身係咁震同埋麻痺,頭暈腳軟,爆喊,同埋個人覺得好驚好無助,好躁狂,會好想發洩,通常我發洩嘅方法係好大力打墻 打到真係好痛見紅先收手
但冇試過冇原因情況下無啦啦發作
呢種情況係唔係恐慌症?
第一次發作到宜家好似都有3年
初時覺得自己只係情緒崩潰,但經過幾次之後開始覺得自己好似有啲唔正常
唔太清楚你係想問恐慌症依個病會出現有冇誘因 定係想問每次恐慌發作有冇誘因
我個人經驗係恐慌發作係有冇原因都可以出現 無論有冇壓力 做緊啲咩都好 佢都會突然出現 依種預計唔到嘅感覺/唔知自己有冇痴咗線 應該就係最折磨自己嘅地方
對於你話唔知自己係咪恐慌症 我診斷唔到你嘅情況
但係我知道其實恐慌症都會伴隨住其他嘅情緒病 好似有話恐慌症其實係焦慮症嘅分類
Ching你3年到依家有冇睇過啲咩醫生社工counselor個啲? 唔好太硬撐,我哋係啲極端情緒之下,個人睇野諗野都會狹窄啲㗎,搵下專業嘅局外人幫手評估下自己情況啦
Google過症狀都有懷疑過係
好似躁鬱同驚恐都有咁
每次都好想發洩 發洩嘅方法一係傷害自己 一係打爛曬周圍啲野
但真係有事發生影響到我情緒個陣先會咁
平時冇咩事發生唔會無啦啦發作
覺得平時嘅自己好正常 有事發生就會癡線咁
利申 對人無暴力傾向
唔驚睇醫生
但唔知點樣同屋企人 女朋友開口
同埋應該睇精神科定心理輔導個啲先?
發作時深呼吸(發鬆,唔好比恐懼帶動你呼吸
係咁同自己講只係驚恐症發作(心理暗示)
眼睛向左上右下左下右上,順次序,各做五次(用嚟分散你注意力,減少個恐懼感覺
長遠嚟講就係做運動
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞