有冇驚恐症過來人入黎傾下計(2)

742 回覆
10 Like 1 Dislike
有冇人可以分享下點解決面試前個種好驚的心情,我驚到無辦法專心準備面試問題,唔係懶而家每次準備面試個陣已經心跳加速諗唔到野
但如果唔提前準備面試點答,直接走去面試又實死硬,但一準備面試個陣就好驚恐又心跳加速
我返來了,近排天氣熱又容易驚恐返
不過控制到 越來越好

面多幾次試
認真 叫朋友幫下手demo下面試
準備定一堆嘢自己想講
比個目標自己 充份發揮自己就得
平常心 係你就係你嘅 自己舒服就得

利申 我都好驚 不過面試通常會上身
當自己係另外一個人
近排做完運動好易發,可能太熱太焗
有次跑跑下步好辛苦
腦海不停有小劇場同FF會唔舒服
(不過已經好過之前十幾倍)
但唔做運動個人又會好肥
我唔做運動都咁 不過可能關天氣事
但就冇之前病發咁誇張,因為都知咩事
you are not alone, 每次完no offer 自信心又下降
想知有過一陣驚恐症既人會唔會自己好返呢?
其實無睇過醫生,但係驚恐症有既野 我都有哂咁制
加上都大概知道咩原因引致

原本已經無咩事 點知近排又好似發發地 係到頭暈 抖唔到氣 又係到驚 嚟幾日都會...雖然只係幾分鐘 感覺唔耐 但個過程好唔舒服.. 當下驚到好似會死咁 但係事後又覺得no big deal 都係驚一陣
本身諗住body check咗先 身體無事先睇心理醫生,但係又唔知睇咩科好 定係直接睇心理醫生呢 唔知有無好建議呢 感謝
絲打講得好好,有冇咩書推薦下?我都想可以學下野
最多發少啲,唔sure會唔會完全好返
試過幾個月無發到忘記左自己有病
點知無啦啦發返不過都係一分鐘至幾分鐘咁
不過要做嘅係同佢並存
其實佢只係你身體嘅反應
一係心理輔導,一係精神科醫生
無記錯其實係無心理醫生
有錯請屌

輕微可以睇輔導 重少少就可以睇醫生轉介
好講個人性格 我鐘意講嘢同唔介意同人share
唔會點收埋自己
所近最後睇左心理輔導
我尼排都係經歷緊尼樣野,愈來愈大壓力
情緒都開始出現問題,唯有同自己講頂硬上
希望快啲揾到,尼段時間可以快啲過
因為真係唔容易過 又難透氣,個心又成日好翳,有時又失眠,覺得自己好似一事無成
一齊撐住,會好快過,盡力做就夠,唔好怪責自己太多
同自己講,總有一份適合您嘅工作等您
睇完有無發小咗
多謝您呀 我都希望快啲揾到,到時再上黎分享話你知
我都唔知算唔算
6月尾有晚抖唔到氣全身抽筋勁驚入左QE
照哂心電圖照肺個啲話冇嘢
俾咗啲鎮靜劑我就出得院

之後keep住幾日就心律不正咁 人多會想走

睇醫生話可能驚恐症
話觀察到八月尾

今日食下午茶又無端端心跳加速

聽日去睇心臟專科
好驚個心有事
應該睇完了?信醫生就得 香港啲醫生專科重信得過

棟大廈停電要改期

不過啲症狀好擾人
心律不正
有時正常又覺得跳得好大力
左手臂又有時痺痺地
抖氣又要好大力咁
好煩
唔知仲有冇人睇緊依個post 我想寫自己嘅心路歷程分享下(未完全康復)

我同上面位ching差唔多都係6月尾左右第一次發作
因為我對藥物太恐懼所以淨係食過一次鎮定劑

然後依幾個月我有學習下呼吸法 靜觀
再每隔一段時間就會去書局買啲有關驚恐焦慮嘅書
當時我好好彩買嘅第一本書好詳細專業咁介紹咗驚恐症
照住佢嘅練習去做 好成功咁令當時每日都好緊張 好似處於沿岸邊緣嘅我放鬆咗少少
由嗰陣時開始我就好堅信 知識就是力量
有一個信念好老土咁但係諗返當初發作嘅時候怕死係因為自己唔了解驚恐症、當初每日都放鬆唔到係因為自己未學識同自己對話,而我個陣好似每睇一頁嗰本書,就會更加睇得清楚驚恐症嘅真面目咁

目前我每個禮拜都會去見一次counselor
然後我近排成功可以自己一個人行出街、自己一個人係屋企、入到戲院完整咁睇一場戲

好清楚面對驚恐發作個下嘅感覺會好想退縮 我自己會用 「如果我肯試下做 甚至乎我做得到 我一定會好為自己驕傲」嘅諗法去說服自己
希望大家都可以搵到會令自己充滿力量嘅一句說話、一件事或者係一個信念
期待各位可以回復返身心健康 再上嚟分享下你哋努力行過咗艱難嘅時期之後見到嘅天空係有幾藍
有冇咩書推薦下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞