有冇驚恐症過來人入黎傾下計(2)

742 回覆
10 Like 1 Dislike
我第一本睇嘅叫 驚恐症 你和你家人需要知道的
我買嗰本係殘體字翻譯 個作者叫Reid Wilson你可以搵下

不過如果狀態係長期好緊張同集中唔到嘅 應該比較難啲去消化依類好理論性、多字嘅工具書 真係會睇到好似啲字飛下飛下咁
同埋因為我知道自己焦慮驚恐好大部分都關童年嘅事 所以都會搵下啲有關嘅書 溫暖下自己個心

睇書個陣如果覺得自己對作者嘅文字冇感觸或者睇極都唔明 依啲都係絕對正常㗎!唔需要沮喪或者驚!
冇曬人?
Yo what up
我未打針都心口痛 左手麻痺同呼吸困難
我依家最驚係心臟有事
一諗又心跳加速
惡性循環
Same, 你有冇睇醫生呀
打完針出現情緒低落
發現身邊打完針嘅朋友都係咁
而家好sad ,想喊喊唔出
打左第二針未呀?
就係第二針先咁
而家好d la
打第一針有冇事呀, 我打完第一針就心口痛,跟住trigger返.......
第一針冇事,不過都有心口痛果d,醫生又話唔關事
第二針暫時未有心口痛,不過會情緒低落同少少想嘔
前幾日要演講,
就到我嘅時候好緊張好似要發作咁。
個下好想逃避好想走開

我同自己講無事嘅,
就算真係講講發作都係經驗嚟嘅。

最後順利完成演講,亦都無發作。

唔怕佢嚟,因為每次發作我都會當係經驗,比我去學習克服佢。

總有一日我哋都會克服到
我係近呢幾個月先有驚恐症 3月頭嗰陣第一次發作嗰陣以為自己心臟有事 所以即刻call咗白車 但做完檢查之後醫生話我咩問題都冇就比我出院 但再過多日又發作去咗睇急症 然後睇緊醫生嘅時候又發作多次 醫生即刻比咗粒Xanax我食 再比咗張轉介信我 之後我先知原來自己有驚恐症
你起碼第二次醫生已經知道你咩事 我入咗急症三次 都無開過藥比我食 仲轉左我去耳鼻喉同埋內科好彩自己上網search 下咩事先發現自己似pd 自行搵精神科睇
多謝,我都覺得自己進步左

好多時候我哋都知無野,但控制唔到,我相信我哋都可以一步一步克服既

藥既應該慢慢會減,唔擔心嘅
好耐無見啦摩西

心態好重要,因為我覺得總要面對

佢出現我就當經驗,唔出現我就當慢慢康復中

我明你呀,我都緊張到出晒汗
無事嘅,你不是一個人

呢到個個都努力中
我都係入咗幾次急症都無轉介,

我都係上網搵資料,再叫佢轉介去睇
依家都仲排緊新症
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞