有冇驚恐症過來人入黎傾下計(2)

742 回覆
10 Like 1 Dislike
身體檢查下好
唔運動都散下步
同意!
太得閒就會多野認
早啲睇啦,知左個人就定啲
我都檢查左個腦
慢慢黎啦

唔洗急既

有個識呢啲既另一半都幾好
同意呀

其實大多數人都鐘意正能量

唔係個個受得到
新一年

祝我地都幸福快樂、健健康康

我都試過返工俾上司verbal abuse
作為一個唔係太中意面對面衝突 唔想煩嘅人
真係個心會好唔舒服 又難受但又無地方去發洩
有時諗返都仲係好嬲

但好彩係社會工作經驗多咗
由當初俾人鬧俾人蝦
到今日終於夠膽閪返人面大返人轉頭

你quit咗份工行出第一步已經好叻
試吓搵多啲嘢做去distract下自己
未必一定要見人嘅 自己係屋企焗下蛋糕咁
慢慢嚟 日子耐左多左啲經歷
慢慢當日經歷嘅痛苦就會淡
個病或者就會好返加油!
當時有冇同醫生溝通下話唔想食藥?
咁試下先啦

到時唔得再停
未試過

但真係有需要試下無壞
老老實實
我覺得幻愛真係好一般
除左個啲心理勵志書咁既對白
根本唔貼近精神病患者既生活

呢排就算我少左發作
我都麻麻地想見人
就黎覺得正常社交都好大壓力

兩三個月前辭左份19 pt工
離開壓力源又黎新既壓力源(失業)
男友一講到錢我就好易忟憎
雖然只係佢想記下每日開支
但我真係唔想下下拍拖要佢比錢
冇經濟來源就真係好大好大好大壓力啊屌
今時今日真係好難講心唔講金
雖然佢話唔介意但心入面好有罪疚感
2021都唔撚知要捱幾耐先經濟好

新一年繼續圍爐取暖啦

幻愛個part
我係唔覺得個病人會同個牌都未有既心理學學生講咁多內心野
我自己都睇左三四次cp先講到啲有用野
不過個個人唔同既 可能人地真係冇咁收收埋埋

我都想搵pt啊 不過屋企人話高危不如抖多抖
多謝屋企人同男友咁錫我
我就打定輸數 新年後可能都係經濟蕭條
因為廿歲出頭成日用屋企/男友錢
好唔安樂 而且最近開始變得自卑
覺得自己好似好多餘咁又增加其他人既負擔

前排覺得自己好翻好多
覺得係時候裝備自己
決定學好英文 考個ielts
因為細個覺得難 唔識就逃避唔溫溫
依家啲英文都麻麻地
不過面對自己弱點真係唔容易既事
我從小就唔中意講未成事既野比人地聽
溫成點唔想答 考成點唔想答 做成點唔想答.etc
所以一比男友見到我做既練習 我就好易自卑
問我有冇信心考試個啲 溫成點
我都會忍唔住喊 然後好想轉移話題
有時會忍唔住發脾氣 掟埋一邊 唔比佢睇
成日懷疑 我啲壓力又升翻哂
我可唔可以繼續挑戰呢個目標
(打打下字又流馬尿 )
希望大家唔好恥笑我考ielts 都驚成咁
英文真係我一個弱點
啲人講到幾易 我就更加焦慮
“咁易考都驚” “其實唔難”
男友有時咁講 我都焦到大喊
我覺得自己除左驚恐
仲有迴避型人格障礙
所以book左cp覆診再傾下

https://zh.m.wikipedia.org/zh-hk/%E8%BF%B4%E9%81%BF%E6%80%A7%E4%BA%BA%E6%A0%BC%E9%9A%9C%E7%A4%99
美國《精神疾病診斷與統計手冊》中對迴避型人格的特徵定義為:

很容易因他人的批評或不贊同而受到傷害。
除了至親之外,沒有好朋友或知心人(或僅有一個)。
除非確信受歡迎,一般總是不願捲入他人事務之中。
行為退縮,對需要人際交往的社會活動或工作總是儘量逃避。
心理自卑,在社交場合總是緘默無語,怕惹人笑話,怕回答不出問題
敏感羞澀,害怕在別人面前露出窘態。
在做那些普通的但不在自己常規之中的事時,總是誇大潛在的困難、危險或可能的冒險。
同你情況好似

又係無番工+用屋企人錢又洗得唔係好舒服

我都係英文差呀,一路想考又覺得自己唔掂

細個嗰陣啲人又笑你英文差 口音怪

搞到愈來愈逃避英文

你係上網睇片定買練習?

一齊努力啦
Omg

我好似都中中地

同埋成日諗啲野做定唔做好

做又覺得會失敗/點點點咁

跟住就逃避現實
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞