有冇驚恐症過來人入黎傾下計(2)

742 回覆
10 Like 1 Dislike
出街買豉油~老抽 老抽都有~
岩岩好無聊拎左部血壓機出黎
然後又見到自己100下心跳 點解會咁快 雖然係叫正常...
但係都算快囉....

不過今日全日都係緊張同焦慮
原來大家最近情況都差咗...
近排一係就嚟次大嘅,一係就輕微咁驚足全日或者一陣仔
唔知係咪真係關天氣事,只係覺得真係好煩...
個人又無動力做嘢搞到好無生產力
係,一唔c服真係成日都提唔起勁
我會諗
過左去改變唔到

要努力向前走(但夜晚既時候啲後悔又出番黎
你會唔會搞到做唔到嘢我而家每日就無動力做嘢等deadline死
靜觀訓練並唔能夠解決急性既情緒病。過份抗拒藥物治癒對你唔會帶黎好處。你要明白你既情況源自於腦入面神經物質既傳遞失調,導致出現唔合理既情緒反應。你同時又希望靠呢個出問題既腦袋去修復到個問題。未必唔得,但會走左好多冤枉路。
問自己食藥系唔系真係咁唔想食藥? 一般血清素療程系兩至三年,成癮性低(你食完唔會high), 目前系主流處理情緒病既主要方法。已經有超過廿年clinical 數據,自己可以去搵下SSNI/ SSRI 既資料。

我系過來人,食左幾年zofolt。現在已經冇復發十年了。
普通科醫生都可以開情緒病既藥,公立都有,現時大部份既血清素都有副廠藥,以我食既zoloft 50mg 為例,正廠藥房賣280~320/30粒, 副廠藥就可以低至4蚊粒。
可以系ibs, 情緒絕對會影響腸胃, panic attack 時覺得自己會休克/賴屎甚至系心臟病發、就黎死等等。
呢排好大壓力又有朋友過咗身
以為已經斷咗尾既恐慌症出現番
訓覺都好似心慌慌咁 就開始失眠 試過唔知點解嚇醒咗(唔係發噩夢嗰種)有冇巴絲試過咁?
手同膊頭痺晒
試過攤係床做冥想 音樂療法都好似冇咩用咁
幾年前有驚恐症 要食鎮靜劑 先出到街 之後比黑警害 害到思覺失調 每晚食三粒藥 可以返工出街
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞